Primarul Vergil Chițac a inițiat, în sfârșit, un proiect de hotărâre pentru preluarea unor monumente istorice care sunt ale nimănui și de care nu se îngrijește nimeni.
Anul trecut, consilierii locali USR au solicitat Primăriei Constanța să facă demersurile necesare pentru inventarierea și înscrierea unor monumente istorice în domeniul public al municipiului și, ulterior, să se facă toate demersurile necesare pentru reabilitarea lor. Aceștia au descoperit că în oraș sunt 14 monumente istorice arheologice clasa A fără proprietar: bazilici, amfiteatre, ziduri ale cetății Tomis, locuințe, cavouri și valuri de piatră/pământ.
După un an, în sfârșit, edilul-șef a inițiat un proiect de hotărâre pentru atestarea apartenenței la domeniul public al municipiului Constanța a unora dintre acestea. Astfel, deocamdată este vorba doar de zidul de incintă a vechii Cetăți Tomis (de pe Bulevardul Ferdinand – Parcul Arheologic), Poarta Mare a Cetății Tomis (de pe strada Mircea cel Bătrân), situl arheologic de lângă Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ și Termele Romane. Restul, să mai aștepte!
Anul trecut, Consiliul Local a alocat sume pentru elaborarea documentațiilor necesare reabilitării Termelor Romane, dar apoi Primăria a realizat că, de fapt, nu le are în proprietate, deci nu poate cheltui banii. Așa că au fost mutați pentru realizarea documentației necesare reabilitării Casei Ion Bănescu, fost primar al Constanței.
Rămâne de văzut când va fi preluată, de exemplu, și basilica paleocreștină din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“, care se degradează cu fiecare zi ce trece și nu îi pasă nimănui.
Actualul proiect de hotărâre va fi votat de consilierii locali vineri, 30 septembrie a.c.
Valentin ISPAS