Lipsa spațiilor verzi reprezintă o reală problemă în Constanța, iar administrația locală susține că are proiecte pentru rezolvarea ei, fiind prioritatea sa zero. În prezent, orașul ar dispune de 533 ha de spațiu verde, cu șapte mai multe față de anul 2021, când înregistra 526 ha.
La solicitarea Focus Press, Primăria Constanța a transmis că, în momentul de față, suprafața de spațiu verde care este în evidențele sale este de 533 de ha. Dar nu a vrut să ne spună dacă a fost majorată sau a scăzut și cu cât suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor în acest mandat, care a început la sfârșitul lunii octombrie 2020. Cel puțin știm că, potrivit recensământului realizat la 1 decembrie 2021, populația municipiului Constanța se ridică la 263.688 de locuitori. Rezultă 20,2 mp de spațiu verde per locuitor. Cu siguranță și pentru că a scăzut numărul de locuitori ai orașului.
De asemenea, mai știm că, în septembrie 2021, Primăria Constanța a fost amendată cu 50.000 de lei după ce comisarii Gărzii de Mediu au constatat că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mai mică decât cea prevăzută de lege, iar spațiile verzi din oraș nu sunt îngrijite corespunzător. Astfel, Constanța înregistra o suprafață totală de spațiu verde de 526 ha, adică 17,7 mp de spațiu verde per locuitor. Legea impune asigurarea unei suprafețe de 26 mp spațiu verde / locuitor.
Deși, în trei ani, a reușit să amenajeze doar 7 ha de noi spații verzi în oraș, Primăria susține că „problematica spațiului verde din muncipiul Constanța este una dintre prioritățile administrației locale. Primăria Constanța are în derulare și urmărește, pentru viitor, extinderea suprafeței de spațiu verde, prin înființarea de noi parcuri, reabilitarea și repunerea în valoare a unor suprafețe degradate, care să fie revitalizate și întreținute corespunzător“.
Întrebați anterior ce demersuri au făcut pentru creșterea suprafeței de spații verzi din oraș, în acest mandat, reprezentanții administrației locale ne-au precizat că, în ultimii ani, în municipiu au fost întreprinse mai multe lucrări de reabilitare a spațiilor verzi degradate. Fondul vegetativ ar fi fost completat, totodată, prin plantările ce au avut loc în sensurile giratorii, în jardinierele, care nu mai fuseseră reabilitate de mai bine de 20 de ani și în care nu s-a mai putut planta, în casetele pentru spații verzi din zona trotuarelor reabilitate, în parcurile din Poarta 6, Tomis II și Far.
Iar suprafața spațiilor verzi ar urma să crească în urma reabilitării parcului de la Gară (lucrări demarate deja) și a celui din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, proiect pentru care se pregătește documentația necesară. Reamintim că în parcul de la Gară au fost tăiați mai mulți copaci, cu promisiunea că vor fi plantați alții.
Acestea nu ar fi singurele proiecte de majorare a suprafeței de spații verzi, ci ar urma să se amenajeze parcuri noi în: Faleză Nord (se elaborează documentațiile), în locul fostului RAR (pentru care se elaborează documentația necesară), Ștefăniță Vodă (tot se elaborează documentația) și Perdeaua Verde din zona Constanța Sud, spre comuna Cumpăna.
Totodată, pentru scăderea poluării, numai în 2023, Municipalitatea ar fi plantat 1.150 de arbori, diverse specii ornamentale, pe aliniamente, în parcuri, în jurul parcărilor noi etc.
Reamintim că aleșii locali USR l-au acuzat pe primarul Vergil Chițac că a blocat, de ceva vreme, proiectul de amenajare a parcului din Faleză Nord, pentru ca acesta să nu fie inaugurat înainte de alegeri, deoarece este o propunere a USR.
În concluzie: vorbe, vorbe, multe vorbe, rezultatele sunt clare. În acest mandat, administrația locală, până acum, să „îmbogățească“ Constanța cu doar 7 ha de noi spații verzi.
Loredana MIHAI, Valentin ISPAS
Citește și: