Amendă aplicată de Poliția Locală după 15 ani de la executarea unor lucrări: la ei nu există termene de prescripție nici după 50 de ani

1
5341
Echipaj al Poliției Locale Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

O constănțeancă s-a trezit cu o amendă din partea Poliției Locale, în 2021, pentru o magazie construită în anii 2000 despre care organul constatator a stabilit că a fost construită fără autorizație. Probabil cei de la Poliția Locală nu au auzit de ”prescripția extinctivă”.

Potrivit unei plângeri contravenționale depusă la Judecătoria Constanța și înregistrată luni, 6 septembrie, este vorba despre proprietara unui imobil care a fost amendată cu suma de 2000 de lei de polițiștii locali însărcinați cu atribuții în disciplina în construcții. Motivul – lucrări făcute fără autorizație.

De fapt, situația e puțin diferită. Persoana sancționată a obținut, în anul 2001, autorizație de construire a unui spațiu de depozitare în suprafață de 174 metri pătrați. Numai că nu a putut finaliza construcția în termenul prevăzut în autorizație, cu toate finisajele exterioare aferente (tencuială și zugrăveală) care au fost făcute mai târziu, în anul 2006.

Din cauza faptului că această clădire nu era finalizată pe exterior, nu a putut obține nici procesul-verbal de recepție finală. Câțiva ani mai târziu, în decembrie 2014, proprietarul și-a intabulat clădirea cu mențiunea ”fără acte”, întrucât îi lipsea acel proces-verbal de edificare.

Potrivit reclamantei, o posibilă contravenție ar fi putut să i se rețină în sarcină în 2006, când a procedat la finisarea clădirii în afara termenului autorizației și tot atunci a început să curgă și termenul de prescripție de trei ani  privind aplicarea unei sancțiuni.

Numai că reprezentanții Poliției Locale Constanța au precizat în procesul-verbal întocmit faptul că fapta care constituie contravenția a fost săvârșită…pe 24. 11.2014, ora 10:00, fără a preciza modul de determinare a acestei date. Chiar și așa, potrivit Art. 31 din Legea 50/1991 ”(…) Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la Art.26 se prescrie în termen de 3 ani de la săvârșirea faptei”.

Prin urmare, chiar dacă fapta a fost ”săvârșită” în 2006, chiar dacă a fost constatată în 2014, termenul în care organele cu atribuții în acest domeniu puteau aplica sancțiuni a expirat demult. Ca să nu mai spunem că lucrarea respectivă a fost, de fapt, autorizată, însă nu s-a putut respecta întrutotul acest termen din autorizație, situație des întâlnită și fără un grad de pericol.

Pentru acest lucru, pe data de 27 august a.c., proprietara imobilului a primit o amendă de 2 000 de lei, pentru ”Executare lucrări de construcție fără autorizație de construire”, după cum este precizat în procesul-verbal de contravenție, așa cum a constatat polițistul din subordinea Primăriei.

Așa cum era de așteptat, persoana sancționată s-a adresat Judecătoriei Constanța, solicitând anularea procesului-verbal de contravenție și, implicit, anularea amenzii, fiind invocată nulitatea aplicării acesteia prin prescrierea dreptului la acțiune.

Instanța urmează să stabilească data judecării acestei acțiuni.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

  1. Legea 50/1991 considera construirea fara autorizatie ca fiind contracentie continua. Neincheiereal lucrarilor duce la expirarea termenului pentru care este data autorizatia de construire deci trebuia solicitata o noua autorizatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.