Noi decizii aberante pentru societatea românească! Modificarea Legii Sănătății, prin Ordonanța de Urgență a Guvenului (OUG), va destabiliza tot sistemul public de urgență, “de la serviciile de ambulanță și până la SMURD și UPU, fără excepție”, susține dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Ordonanța de Urgență a fost adoptată marți a.c. și va avea un impact major negativ asupra sistemului național de urgență și, implicit, asupra pacienților, spune dr. Arafat: „Aceste demersuri în mod cert nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt prezentate în acest mod. Nu înțeleg de ce se dorește atât de mult destabilizarea unui sector funcțional și care și-a dovedit eficiența inclusiv prin gradul de încredere al populației în acest sector care mai necesită mult de făcut în următoarea perioadă”. Finanțarea sectorului public se reduce în favoarea sectorului privat. “Spre surprinderea mea, și a multora dintre colegii mei, s-a mers și mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă comparativ cu nevoile reale”, ne explică Arafat.
Guvernul pune pe picior de egalitate spitalele private cu cele de stat
Prin această reglementare nouă, se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale, atât pentru serviciile medicale publice, cât şi pentru cele private. Șeful DSU nu înțelege “care a fost caracterul de urgență pentru astfel de decizii luate peste noapte, fără o analiză reală de impact și fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgență”. Arafat susbliniază faptul că: “deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câtiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață, în urma acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial”.
Ciolacu, despre ordonanţa privatizării sănătăţii: „Cine are bani va trăi, cine nu are bani va muri”
„Cine are bani va trăi, cine nu are bani va muri” este reacţia preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă referitoare la liberalizarea serviciilor medicale. „Guvernul a privatizat sănătatea românilor, fără nicio explicaţie. (…) Ne aşteptam ca premierul să iasă şi să spună că românii nu vor plăti bani în plus, dacă se tratează în spitale private sau la stat. Dimpotrivă. Logica este clară: cine are bani va trăi, cine nu are va muri. Este cea mai macabră ordonanţă, cel mai netransparent mod de a face o aşa-zisă reformă în Sănătate în acest moment. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este. Este inuman ceea ce a făcut Guvernul Orban în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ce prevede actul normativ
Concret, proiectul de act normativ modifică art. 52 alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care se referă la unităţile de specialitate selectate pentru implementarea programelor naţionale de sănătate. În prezent, pot fi selectate pentru implementarea programelor naţionale de sănătate curative și spitalele private doar “pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale”. Proiectul de ordonanță înlocuiește paragraful “furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale” cu următorul cuprins: ”furnizori privaţi de servicii medicale”, ceea ce ar permite derularea fără restricții a serviciilor medicale decontate în cadrul programele naționale și în spitalele private din România.
Alexandra VASILE