Este epidemie de gripă, iar mulți români înghit cantități impresionante de medicamente pentru răceală. Însă, nu mulți știu faptul că acestea pot provoca accidente vasculare, convulsii sau infarct miocardic acut.
Comitetul privind siguranța al EMA (PRAC) a demarat o reevaluare a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, în urma îngrijorărilor legate de riscul apariției sindromului encefalopatiei posterioare reversibile (posterior reversible encephalopathy syndrome – PRES) și sindromului de vasoconstricție cerebrală reversibilă (reversible cerebral vasoconstriction syndrome – RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier. Pseudoefedrina se administrează pe cale orală și este utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente în tratamentul congestiei nazale (nas înfundat) survenită în viroză, gripă sau alergie.
PRES și RCVS pot implica un aport redus de sânge (ischemie) la nivelul creierului și pot provoca, în unele cazuri, complicații majore și care pot pune viața în pericol. Printre simptomele frecvent asociate cu PRES și RCVS se numără cefalee (dureri de cap), greața și convulsiile. Reevaluarea este ca urmare a unor date noi provenite dintr-un număr mic de cazuri de PRES și RCVS, la persoane care utilizează medicamente care conțin pseudoefedrină, care au fost raportate în bazele de date de farmacovigilență și în literatura medicală. Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (reacții adverse care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și infarct miocardic (atac de cord).
Restricțiile și atenționările sunt deja incluse în informațiile despre produs ale medicamentelor. Având în vedere gravitatea sindroamelor PRES și RCVS, profilul general de siguranță al pseudoefedrinei și indicațiile aprobate, comitetul PRAC va analiza toate dovezile disponibile și va decide dacă autorizațiile de punere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină vor fi menținute, modificate, suspendate sau retrase, la nivel UE. Mai multe informații despre medicament Pseudoefedrina acționează prin stimularea terminațiilor nervoase, în vederea eliberării unei substanțe chimice, noradrenalina, care determină vasoconstricția (îngustarea) vaselor de sânge. Astfel, se reduce cantitatea de lichid eliberată din vasele sanguine, rezultând în scăderea edemului și o producție mai scăzută de mucus la nivelul mucoasei nazale.
Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt autorizate în diferite state membre ale UE, acestea pot conține pseudoefedrină singură sau în combinație cu alte substanțe active, pentru tratarea simptomelor răcelii și gripei, precum migrenele, febra și durerea sau rinita alergică (inflamarea căilor nazale) la persoanele cu congestie nazală. În UE, medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Actifed, Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Humex rhume și Nurofen Cold and Grip. Pseudoefedrina face parte din clasa farmacoterapică a simpatomimeticelor cu mecanism de acțiune mixt (este stereoizomer dextrogir al efedrinei).
„Am primit astăzi o atenționare importantă de la Agenția națională a medicamentelor și dispozitivelor medicale (ANMDM) și tare rău mi-ar părea sa treacă neobservată! E vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de răceală și gripă și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede. Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme! Am avut pacienți care luau și X-răceală și gripă și X-sinus și X-max și X-vex și alte minunății. (…) La fel și pastile de supt, 3-4 feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă! Pacienților mei le repet cu multă răbdare de fiecare dată aceleași poezii învățate din bătrâni, că o răceală obișnuită trece în șapte zile dacă te duci la medic și într-o săptămână dacă NU te duci la medic și că lămâia și mierea sunt cele mai importante medicamente de răceală simplă.
Iată, principala substanță care se găsește în medicamentele de „răceală și gripă”, PSEUDOEFEDRINA, vine cu atenționări importante! Nu doar că este periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi, dar acum vine și cu vești mai grave: afectări cerebrale reversibile e drept, dar serioase. Nu vă mai spun câte prostii băgăm în copii, din disperarea de a ii trimite mai repede la școală, în ochi, nas, urechi, supozitoare și desigur un telefon în mână. De fapt ar trebui să le curețe năsucurile pline și să le dea să bea cu paiul limonadă de casă și să umfle baloane, să le facă duș dacă au febră, să aerisească bine camera și să le gătească supă de aripi de curcan”, susține dr. Sandra Alexiu.
Tot medicul mai susține că simptomele PRES și RCVS includ: cefalee severă apărută brusc sau cefalee fulgerătoare, greață, vărsături, confuzie, convulsii și/sau tulburări de vedere. „Pacienții trebuie sfătuiți să oprească imediat utilizarea acestor medicamente și să solicite asistență medicală, dacă apar semne sau simptome de PRES sau RCVS. Convulsii de la excesul de prafuri de răceală și gripa! Dureri de cap ca niște cuțite înfipte în creier! Confuzii, vărsături!”, accentuază medicul Alexiu.
Alexandra VASILE