Au recunoscut că au făcut scandal la Medgidia, dar au scăpat de proces pentru că faptele… s-au prescris

0
359
Judecatoria Medgidia

Cinci inculpați, trei persoane vătămate și acuzații de tulburare a ordinii și liniștii publice și încăierare. Așa arăta dosarul înaintat spre soluționare Judecătoriei Medgidia, însă, prin Decizia Curții Constituționale a României nr. 358/26.05.2022, inculpații au scăpat de proces. Cel puțin pe fond. Acum urmează apelul.

Mai exact, prin Decizia Curții Constituționale a României nr. 358/26.05.2022, a fost găsit neconstituțional faptul că întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale se realiza prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză“.

Concret, înainte se întrerupea calcularea prescripției dacă se efectuau acte de procedură, însă acum, indiferent dacă se efectuează aceste acte sau nu, termenul prescripției curge. Iar acesta este stabilit în funcție de faptă, adică de pedeapsa prevăzută de fapta în sine.

Iar pentru faptele de față, termenul de prescripție a fost de trei ani care, iată, s-a împlinit, motiv pentru care judecătorii din Medgidia au dispus încetarea procesului penal.

Decizia nu a fost definitivă, iar apelul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța, termenul de judecată fiind stabilit pentru data de 13.04.2023.

Este vorba despre faptul că, la data de 3.01.2017, în jurul orei 21.00, cinci inculpaţi, împărțiți în două grupuri, aflându-se în faţa imobilului unei femei, au participat la o încăierare, ameninţându-se cu violenţa şi aplicându-şi reciproc lovituri, tulburând, totodată, ordinea şi liniştea publică.

Prin încheierea din 15.06.2022, judecătorul de cameră preliminară a constatat competenţa funcţională, materială şi teritorială a Judecătoriei Medgidia în soluţionarea acestei cauze penale, precum şi legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecăţii.

Inculpaţii au recunoscut faptele astfel cum au fost reţinute prin actul de sesizare a instanţei.

Persoanele vătămate au depus la primul termen de judecată, prin apărătorul ales, cerere de constituire de parte civilă în cauză, solicitând suma de 20.000 de lei, cu titlu de daune morale, și suma de 15.000 de lei, fără a preciza ce reprezintă aceasta, precum şi plata cheltuielilor de judecată.

Însă, așa cum este precizat mai sus, procesul penal a încetat pe fond, însă judecătorii au stabilit că se va judeca faza civilă.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.