Candidatul PNL la Primăria Băneasa, Eleonor Blăgan: „Voi redeschide Centrul de Sănătate Băneasa care a fost desființat în 2011“ 

0
2110
Eleonor Blăgan

Comuna constănțeană Băneasa are o istorie tumultoasă. Transformată în oraș în 2004, pentru că se afla la distanță mare față de alte orașe ale județului și pentru că este localitate de frontieră, a redevenit comună în 2018 în urma unui referendum organizat la nivel local. Chiar dacă avea titulatura de oraș, Băneasa avea toate „semnalmentele“ unei comune, ceea ce făcea dificilă dezvoltarea, având în vedere că localitatea, la fel ca și satele componente, aveau nevoie de bani pentru infrastructura de bază. 

Candidat din partea PNL pentru funcția de primar al comunei Băneasa, medicul stomatolog Eleonor Blăgan a fost consilier local între ani 2012 – 2018. Pentru că este curent cu toate problemele de la nivelul comunității, el a pornit în competiția pentru funcția de primar cu 2 mari proiecte: 

  1. Redeschiderea Centrului de Sănătate Băneasa cu un minimum de secții de spital, care să deservească populația din zonă;
  2. Investițiile în infrastructură: asfaltarea străzilor, a trotuarelor și rezolvarea problemei apei potabile din localitate care este contaminată cu nitrați peste valoare maximă admisă de lege.

„Fără a se ține cont de poziția pe care o ocupă și de faptul că era singurul spital pe o rază de aproximativ 100 de km, în 2011, s-a luat decizia desființării Spitalului Băneasa. Unitatea medicală a fost înființată în anul 1894, pe considerentul distanţei faţă de Constanţa, dar şi ţinând cont de condiţiile geoclimatice din această zonă, pentru că iarna, când ninge, bolnavii nu pot fi mutați în altă parte. Spitalul Băneasa nu era unul de înaltă performanţă, dar era un punct de sprijin, care deservea opt comune învecinate (Ostrov, Lipnița, Oltina, Ion Corvin, Dobromir, Aliman, Adamclisi și Deleni), mai precis aproximativ 24 000 de locuitori. Avem nevoie ca acest Centrul de Sănătate să fie reînființat pentru că, altfel, bolnavii care au nevoie de asistență medicală de urgență sunt condamnați la moarte. Vom fi sprijiniți și de domnul Mihai Lupu din funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, alături de care vom face toate demersurile pentru reînființarea unității medicale. Scopul nostru comun este să le oferim oamenilor condiții decente de trai indiferent că vorbim despre infrastructură, sănătate sau educație“, a declarat Eleonor Blăgan. 

Conducerea Centrului de Sănătate Băneasa, împreună cu Primăria Băneasa, intenţionau să introducă, în urmă cu 10 ani, spitalul pe lista monumentelor de patrimoniu, clădirea în care funcționa fiind edificată pe timpul regelui Carol I. 

Cel de-al doilea proiect mare al candidatului PNL la funcția de primar vizează rezolvarea problemelor de infrastructură. Mai precis, Eleonor Blagan propune elaborarea de proiecte prin care să fie atrase fonduri europene pentru asfaltarea străzilor, amenajarea trotuarelor și, mai ales,  pentru schimbare a sursei de apă care alimentează gospodăriile din satul Băneasa. „Ultimul trotuar construit în Băneasa datează din anul 1976. Cel puțin așa arată listele de inventariere de la primarie. Avem nevoie de străzi pe care să circuli, fără să dai la fiecare 5 metri de o groapă. Avem nevoie de amenajarea de rigole de scurgere a apelor pluviale și mai ales avem nevoie de apă potabilă la robinete. Am ridicat în nenumărate rânduri problema lipsei de potabilitate a apei în localitatea Băneasa, care are o cantitate foarte mare de nitrați. Chiar dacă nu este bună pentru a fi furnizată populației pentru consum, nici conducerea SC RAJA SA, nici cea a Primăriei nu au părut impresionate de analizele prezentate. Este un atentat la sănătatea locuitorilor din comună“, a completat Eleonor Blăgan. 

Lista proiectelor prezentate de candidatul liberal include schimbarea urgentă a coloanelor de apă din satele Negureni și Făurei, ambele fiind subdimensionate. În plus, rețeaua de apă din Negureni este plină de aluviuni, analizele de apă arătând că aceasta este contaminată microbiologic. Eleonor Blăgan și-a propus și achiziționarea cu fonduri europene a unei mașini de pompieri performante, deoarece cea existentă este defectă, are bazinul de apă spart și este, practic, nefuncțională.  

Pentru copiii din comună, acesta și-a propus construirea unui loc de joacă pe strada Trandafirilor nr. 55 și reabilitarea celui din centrul localității, iar pentru tineri, identificarea terenurilor pe care pot fi construite case, lotizarea și distribuirea lor către cei care doresc să-și ridice o locuință. 

De asemenea, atragerea investitorilor privați în această zonă prin acordarea de facilități pentru creșterea numărului locurilor de muncă și introducerea la Liceul Teoretic Băneasa a unui sistem de intrare în clădire pe bază de cartelă pentru siguranța elevilor sunt pe lista de obiective a candidatului PNL pentru funcția de primar. 

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.