Întrucât malaria este o boală care poate avea evoluție severă, care se poate solda cu deces, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța face apel la turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să se adreseze medicilor pentru o consultație înainte de călătorie.
”Avem sporadic cazuri de malarie, la navigatori și la persoane care călătoresc în zone cu risc de malarie și nu iau tratament profilactic. Toate persoanele care călătoresc în zone exotice, cu o lună anterior călătoriei ar trebui sa se adreseze SCBI pentru o consultatie. În funcție de zona unde călătoresc se recomanda diferite vaccinuri si chimioprofilaxii”, a declarat, pentru Focus Press, medicul Claudia Simona Cambrea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.
Facem mențiunea că schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este personalizată și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei.
Totodată, Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. De precizat faptul că, în ultimele trei luni, în România, au fost diagnosticate 17 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 9 cazuri în ianuarie).
De accentuat faptul că malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari. Malaria se manifestă cu febră înaltă, frisoane, simptome care pot „mima” o infecţie bacteriană sau virală.
Conform, Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) în luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate 9 cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa. Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania-Zanzibar, din care 2 au decedat.

Dacă veți călători în străinătate este recomandat să:
– vă programați (inclusiv copiii) la o consultație la medic pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înaintea călătoriei;
– vă informați care sunt tipurile de vaccinuri/medicația profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră și puteți face acest lucru adresându-vă unui cabinet de vaccinări internationale selectat din lista disponibilă aici. Măsurile recomandate călătorilor în zonele endemice pentru malarie pot fi consultate aici.
Așadar, cadrele medicale recomandă celor care se întorc în țară din regiuni tropicale și fac febră să meargă imediat la Spitalul de Boli Infecţioase. Reacția medicilor vine după ce persoane diagnosticate cu malarie au murit luna aceasta.
Alexandra VASILE