Unii constănțeni sunt nemulțumiți de serviciile medicale asigurate de Spitalul Clinic Județean de Urgență. Pe lângă timpii de așteptare în Unitatea de Primire Urgențe, oamenii se plâng și de cei de la Policlinica 1: un pacient a contactat Focus Press precizând că a fost pus să aștepte ore bune aici. Reprezentanții Spitalului Județean ne-au declarat că la Policlinică este nevoie de programare, iar timpii de așteptare diferă de la caz la caz.
Constănțeanul nemulțumit a precizat că a suferit o intervenție chirurgicală la picior, ulterior fiind necesar să se prezinte în Policlinica 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență, pentru monitorizare. Astfel, la data de 27 februarie, pacientul a mers la unitatea medicală, însă a fost dezamăgit de faptul că a stat și a așteptat ore bune pentru a putea fi consultat.
„Stau de aproape 5 ore și nu mă bagă în seamă. Medicul m-a certat că de ce am călcat pe picior, că nu aveam voie, și apoi mi-a zis să aștept… Și tot aștept. Aproape 5 ore. E posibil așa ceva?“, a spus pacientul.
Contactați telefonic, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța ne-au precizat că la Policlinica 1 este necesară programarea.
„Nu există timpi de așteptare. Oamenii se prezintă aici pe bază de programare, nimeni nu trebuie să se prezinte aici fără o astfel de programare, care se poate face telefonic, on-line sau chiar aici la Ambulatoriu. Medicii stau uneori și peste program pentru ca toate persoanele programate să fie consultate. Nu se aplică aceleași reguli ca la Unitatea de Primire Urgențe, unde se intră pe bază de coduri, în funcție de gravitatea situației pacienților. La Policlinica 1 se intră doar pe bază de programare. Îndemn acel pacient să se prezinte să reclame cele întâmplate, pentru a soluționa cele reclamate și nu numai“, ne-a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al SCJU Constanța.
Astfel, pacienții se pot programa telefonic (0241/503.424) sau utilizând adresa de e-mail receptie@spitalulconstanta.ro, ori la ghișeul Policlinicii 1.
Constănțenii se plâng și de timpii de așteptare în Unitatea de Primire Urgențe, uneori fiind vorba de mai multe ore, dar aici aceștia sunt determinați de codurile de culori după care sunt clasificate urgențele, analizele, consulturile medicilor și investigațiile suplimentare necesare. Astfel, pacienții cu codurile alb și albastru sunt clasificați ca non-urgenți, cei de pe codul verde sunt urgenți, pacienții care vin pe codul galben sunt cei care prezintă risc de agravare, iar cei de pe codul roșu sunt pacienții critici.
Și în acest caz, reprezentanții Spitalului Județean Constanța susțin că, de multe ori, activitatea medicală este îngreunată de pacienții care vin și nu au urgențe.
Loredana MIHAI
Citește și:
Pt monitorizare la ortopedie nu s-a cerut niciodată programare! Este vorba de cei care au suferit intervenții chirurgicale și urmează controale periodice pentru schimbarea pansamentului si recuperarea postoperatorie,sau prescriere de medicamente.La Unitatea de Primire Urgențe, e jale, Dumnezeu cu mila! 4 ore? ” puţin,foarte puţin” ca sa facem haz de necaz! Din curiozitate, o întrebare acele coduri clasificate unde sunt stabilite? În sala de așteptare? Presupun ca se aplică dupa o consultaţie,daca mai apuci sa intri in rezerva unităţii ca sa fii consulta de un medic.Referitor la orele de așteptare, ca informaţiile să fie corecte,pacientii care reclamă se referă la timpii din sala de așteptare.