În anumite zone ale țării s-a încercat combaterea ”fenomenului”, însă Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a taxat deciziile. Vorbim despre persoanele care circulă cu mijloacele de transport în comun, în general oameni ai străzii, care miros foarte urât și care devin agresivi atunci când încerci să-i dai jos. Un caz concret îl reprezintă bărbatul din imagine, mai mulți constănțeni precizând, pentru Focus Press, că, efectiv, nu mai știu cum să procedeze. În cauză a fost sesizată Poliția Locală.
Mai mulți constănțeni care circulă cu mijloacele de transport în comun au precizat, pentru Focus Press, faptul că bărbatul din imagine este un om al străzii, care circulă zi de zi cu autobuzele. Se întinde pe scaune și doarme, iar mirosul pe care îl emană este de nesuportat.
”Circulă frecvent cu autobuzele. Se întinde și doarme pe mai multe scaune, alteori e treaz și vociferează. Miroase îngrozitor. M-am adresat șoferului de autobuz, care a încercat, în nenumărate rânduri, să-l dea jos. Devine agresiv și nu vrea. Iar dacă se dă jos, se urcă în alt autobuz…”, a spus, pentru Focus Press, un constănțean.
La fel s-a întâmplat și pe 6 februarie când, în stație la Cireșica, a fost dat cu forța jos din autobuz, dar a devenit violent și a început să dea cu pumnii în mijlocul de transport în comun și să înjure, după care a urcat în alt autobuz.
Ce spune Polția Locală
Contactați de către Focus Press, reprezentanții Poliției Locale Constanța au precizat că vor trimite echipaje în zona Cireșica, acolo unde bărbatul obișnuiește să stea, dar, pe această cale, au spus că atât cetățenii cât și șoferii CT Bus trebuie să sune la Poliția Locală imediat când sunt astfel de incidente sau când văd că bărbatul se urcă în autobuz.
Ce spune Primăria Constanța
“Legislația actuală nu prevede în mod specific sancțiuni pentru persoanele care produc mirosuri neplăcute în mijloacele de transport în comun. Totuși, este esențial să subliniem că există prevederi legale generale referitoare la comportamentul civilizat și respectuos în spațiile publice, care pot fi aplicate pentru cei care nu păstrează curățenia, vandalizează ori nu dețin titlu de călătorie valabil. Vom continua să analizăm modalități prin care să abordăm această problemă și să găsim soluții eficiente pentru a asigura un mediu confortabil și plăcut în autobuzele noastre”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.
HCL dată la Cluj-Napoca, “taxată” de CNCD
Precizăm că, în 2019, la Cluj-Napoca, a fost emisă o Hotărâre de Consiliu Local referitoare la transportul în comun în care exista o prevedere prin care călătorii erau obligaţi să aibă o „ţinută vestimentară curată care să nu deterioreze starea de curăţenie a mijlocului de transport public de persoane”, în caz contrar erau amendați.
Însă, CNCD a fost sesizată de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), care a reclamat faptul că prevederea respectivă dezavantajează persoanele fără posibilităţi financiare, aflate în sărăcie, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public.
UAT Cluj-Napoca a primit un avertisment de la CNCD, plus recomandarea de “găsirea unui echilibru între necesitatea protejării bunurilor şi efectele de discriminare faţă de diferite persoane, grupuri vulnerabile şi comunităţi prin găsirea unei variante de formulare a textului prevederilor Hotărârii de Consiliu Local nr. 670/2019 care să nu lase loc de interpretări subiective şi să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii defavorizate sau comunităţi”.
S-a făcut referire la faptul că există oameni defavorizați, care trăiesc în condiții insalubre și ar fi discriminați dacă nu ar fi lăsați să circule cu mijloacele de transport în comun.
Ulterior, și Brașovul venea cu o astfel de Hotărâre, dar, aflând ce a pățit Clujul, a zis că va ”relaxa” textul.
Liliana BELCIUG