Copii singuri în spitalele din Constanţa: unii părinţi nu au bani să plătească taxa de însoţitor

0
2007

Părinții copiilor mai mari de 3 ani, chiar și asigurați, sunt nevoiți să plătească în spitalele din România taxe pentru cazare și masă, dacă vor să rămână cu ei internați. Sumele ajung și la 40 lei pe zi, iar asta creează nemulțumiri în rândul părinților care nu-și pot lăsa copiii mici singuri în spital.

Multe familii din mediul rural nu-și permit aceste sume pe perioade lungi de internare, mai ales, spun ei, că acestea nu se justifică, având în vedere condițiile în care stau în spitale. Însă, unii părinţi sunt descurajaţi de această taxă şi îşi lasă copiii neînsoţiţi în spital.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, însoțitorii copiilor plătesc 32 lei pe zi, astfel că după o săptămână de stat în spital nota de plată ajunge la 224 lei. Mama unui copil cu faringo-amigdalită acută nu și-a lăsat copilul singur, ci l-a însoţit. Aşa a constatat că, deşi este asigurată medical, având statut de angajat, cu toate dările plătite la stat, trebuie să plătească o taxă de însoţitor. „Mi se pare o taxă mare pentru condițiile în care stăm. Dar ce să fac? Pot lăsa un copil singur internat în spital? Nu, nu pot!“, spune o mamă internată cu copilul în acest spital. Sunt însă și părinți care nu-și permit aceste sume și îşi lasă copiii singuri internați în unitățile sanitare, fiind doar supravegheați de cadrele medicale.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din Constanța taxa de însoțitor este 35 de lei. „Erau și copii de 10-14 ani internați, în spital, fără mamă sau tată. Taxa de însoțitor la Spitalul Județean este de 35 lei pe zi. La Terapie Intensivă, cei care nu au, primesc o hârtie igienică, o periuță de dinți și șervețe umede. La biletul de externare din spital este atașat și decontul de cheltuieli. Pentru 5 zile de spitalizare, în cazul nostru, cheltuielile aferente spitalizării au fost 1.580 lei, iar cele pentru alocația de hrană 44 lei, cheltuielile pentru medicamente au fost 59,72 lei, analizele de laborator au fost 547 lei, iar totalul cheltuielilor se ridică la 2.355, 99 lei“, ne-a mărturisit o altă mămică externată recent din cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea.

La Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon din București, pentru 3 zile de spitalizare, unitatea sanitară a cheltuit 2.259 lei, pentru 3 zile de spitalizare, 66 de lei pentru alocația de hrană, 28 lei pentru materiale sanitare și 260 de lei pentru investigații de laborator. În acest caz, totalul cheltuielor suportate de spital depășeşte 2.600 de lei.

Taxă legală

Taxa de însoţitor are bază legală şi se percepe în cazul copiilor care au vârsta de peste 3 ani. Sunt scutiţi de la plată părinţii ai căror copii sunt cu dizabilităţi. Însă, nimeni nu poate explica diferențele de costuri. Părinţii cer ca Ministerul Sănătăţii să stabilească o taxă unică pentru toate spitalele, doar în cazul copiiilor peste 12 ani, dar şi un set de proceduri privind condiţiile de cazare şi masă.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.