Cornelia Manole, despre pasiunea pentru nutriţie, hrană vie și cum sprijină studenţii de la Arhitectură să se hrănească sănătos

0
1686

Cornelia Manole și-a transformat pasiunea pentru nutriție într-un stil de viață. Născută și crescută în Dobrogea, mai exact în Tulcea, stabilită de mai mulți ani în Timișoara, Cornelia Manole este nutriționist certificat, terapeut și coach. A fost zeci de ani vegetariană, vegană, raw vegană, punând bazele primului Centru de Nutriție Integrativă din România, centru care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor. Cornelia sprijină studenții de la Arhitectură, împreună cu Fundația Archaeus și arh. Marius Miclăuș, organizator al școlilor de vară, să se hrănească sănătos.

În urmă cu două săptămâni nutriționistul a trăit zile pline de bucurie împreună cu tinerii studenți arhitecți la Dealu Cerului, fermă situată în Rezervația Naturală Cheile Nerei, la 5 km de localitatea Dalboset din județul Caraș-Severin.

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni în picioare, cer, în aer liber şi natură
Rasaritul Soarelui la Dealu Cerului , Cheile Nerei, foto: Facebook

Nutriția Integrativă este un concept nou, care urmărește hrănirea corpului fizic, privindu-l ca parte a unei lucrări mai ample și mai complexe. Cornelia Manole militează pentru hrana vie, a experimentat numeroase metode de detoxifiere, iar în cadrul unui interviu Focus Press ne-a împărtășit faptul că “lipsa somnului ne seacă corpul de energie, iar hrana vie ne oferă maxim de eficiență”. Cornelia Manole a studiat Nutriția și Dietetică în cadrul Facultății de Medicină Generală la UMFT “Victor Babeș” din Timișoara. A urmat un master în Știintele Nutriției la Facultatea de Biologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, dar și cursurile ACC la ICF, Centrul de Excelență Leader Coach din București.

Rep.: De unde vine pasiunea pentru nutriţie?

Cornelia Manole: Această pasiune pentru nutriţie, pentru hrana vie şi pentru detoxifiere, are o poveste lungă de peste 35 de ani. Avem 20 de ani. De atunci a început totul. Curiozitatea, după care experiențe pe partea aceasta de nutriție, de vegetarianism, de vegan, de raw vegan, și multe experiențe cu detoxifiere. Am folosit în principal apa. Am folosit hrană vie, alimentele vii. Toate acestea au ajuns acum să fie zeci de ani de experiențe și m-au ajutat foarte mult în sensul că de mai multe ori mi-au salvat viața. Am ajuns acum să doresc să împărtășesc și celorlalți, pentru că este o mare nevoie de o alternativă și ca hrană, dar și ca metode simple, inteligente prin care omul să-și mențină sănătatea sau să și-o îmbunătățească, să și-o recâștige. Iată-mă aici, cu tine şi cu voi. 

Rep.: Trebuie să recunoaştem faptul că dumneavoastră sunteţi din Dobrogea, mai exact din Tulcea, stabilită de mulţi ani în Timişoara, iar recent aţi participat la o Şcoală de Vară pe temă de nutriţie cu studenţi de la Arhitectură. Ce ne puteţi spune despre această şcoală? Cum au perceput studenţii partea de nutriţie?

C.M.: În utimii 18 ani, la Dealu Cerului, în Rezervaţia Naturală Cheile Nerei, în cadrul Fundaţiei Archaeus, fundație pe care am înființat-o cu Marius Miclăuş, am început să dezvoltăm programe de vară care au două aspecte. Unul este pentru a fi in touch cu materialele naturale şi a experimenta arhitectura în această apropiere şi în directă relaţie cu materialele naturale. Al doilea aspect este acela că ne doream foarte mult să oferim, eu fiind pe partea de nutriţie şi detox, tinerilor această nouă perspectivă prin care ei să se hrănească simplu şi cu cât mai multe produse care conţin viaţă. Această hrană vie ne oferă energie în mod direct. Corpul are nevoie de viaţă ca să înflorească şi să se vadă în toată frumuseţea ei. În fiecare vară, în acest loc, la 20-25 de studenţi, eu ajung pe partea aceasta de nutriţie și le ofer şansa de a experimenta acest lucru pentru 3 săptămâni. La un moment dat erau şi câte două serii a câte 3 săptămâni, iar aceşti tineri vedeau că poţi să te hrăneşti în felul acesta, fără să ai neapărat nevoie de kilograme de carne sau fast-food-uri, tot felul de produse specifice vieţii studenţeşti. Bucuria anul acesta a fost foarte mare, pentru că în ultimii ani am ajuns să le ofer şi această prezentare, fie despre coaching, dar și să fac foarte multe sesiuni de life coching. Sunt experienţe colosale să le prezint din perspectiva nutriţiei sănătoase, lucruri care să le fie lor de folos. Anul acesta, aceşti 25 de studenţi prezenţi la școala de vară au venit cu întrebări foarte interesante şi de mare valoare pentru ei. Am avut inspiraţia să-i întreb înainte ce şi-ar dori ei să primească de la prezentarea pe care urma să o ţin. Am observat foarte mare interes din partea lor. Pornind de la aspectul acesta de relaţie cu corpul fizic, lucrurile nu s-au oprit aici. Mulţi au ajuns să pună întrebări legate de hrana pentru emoţiile lor. Cum să-şi hrănească gândurile şi mintea astfel încât să se ajute în ceea ce au ei de experimentat. Şcoala de Arhitectură nu este uşoară. Am fost foarte bucuroasă să observ acest interes din mai multe unghiuri vizavi de hrana sănătoasă.

Rep.: Care au fost concluziile lor?

C.M.:  Este fascinant şi este o mare bucurie pentru mine să observ cum, în următoarea zi, după această prezentare, foarte mulţi dintre ei erau cu sticlele de apă de izvor la purtător. Ei au înţeles cât de important este să consume o apă de izvor oxigenat, apă care are o structură armonioasă şi care hrăneşte cu adevărat corpul. La nivel celular apare o restructurare care stimulează regenerarea şi hrăneşte toate organele corpului şi nu numai. Trece prin toate planurile fiinţei umane. Un alt semnal, un alt aspect, care mi-a adus mare bucurie a fost că foarte mulţi dintre ei au venit să-mi spună: “Ştiţi, m-am gândit foarte mult şi mi-am dat seama că eu chiar vreau să las, uşor-uşor, tot ce înseamnă produse din carne sau produse procesate din industria alimentară, produse care nu hrănesc cu adevărat”. Una dintre întrebări a fost “Cum ne recomandaţi să ne hrănim pe perioada studenţiei, pentru că noi avem foarte mult de învăţat şi de dimineaţa până seara suntem la şcoală?” Au avut ocazia să înţeleagă că somnul este cel care-i hrăneşte şi le aduce energie. Lipsa somnului îi seacă de energie. Respiraţii complete, profunde, drumeţii, sunt tehnici simple care pot să-ți aducă oxigen astfel încât să nu percepi toate aceste minusuri ca fiind o foame de alimente: chipsuri, snacksuri, şaorma şi combinaţii din acestea bombă şi să vezi cât de importantă este apa. De obicei nu realizăm lucrul acesta că suntem 70-80 la sută apă. Noi avem nevoie să ne hrănim cu apă înainte să zicem că ne este foame şi vrem să consumăm mâncare, hrană solidă. Este important să se acopere necesarul pe aceste paliere şi apoi să se ajungă la ce mâncăm cu adevărat în meniu. Minusurile din aceste zone sunt percepute de corpul uman, de fiinţa umană ca fiind o foame, iar omul se duce direct la frigider în loc să-şi rezolve necesităţile şi să ofere odihna, aerul, apa şi apoi mâncarea.

Rep.: Militaţi pentru hrana vie. Cât de importantă este hrana vie în alimentaţia noastră?

C.M.:  Aş putea să dau un răspuns foarte scurt, respectiv 70-80 la sută să fie hrană vie. Această hrană vie este foarte importantă. Hrana vie aduce energia în corpul nostru. Hrana vie oferă maxim de eficienţă şi această liniştire a corpului. Hrana vie este biodisponibilă, cu o densitate de nutrienţi mare. Hrana vie conţine enzime necesare corpului uman în tot acest proces de digestie şi metabolizare. Hrana vie este recunoscută de corp şi imediat asimilată în comparaţie cu hrana procesată termic, percepută de sistemul imunitar ca un intrus. De aceea apare starea de inflamaţie şi corpul intră în alertă. Chiar începe o luptă şi sistemul acesta de apărare oboseşte în mod nejustificat. Din această perspectivă hrana vie este foarte valoroasă. De la 20 de ani am experimentat efectele acestui tip de hrană asupra organismului şi rezultatele pentru mine au fost uimitoare prin viaţa, energia şi starea care mi-au adus-o în mod constant. Cu cât mai multă hrană vie, respectiv salate, fructe, legume, seminţe şi nuci, uleiuri presate la rece, dacă ar veni înaintea meselor pe care le servim peste zi ele ar aduce în procente foarte mari, 70-80 la sută, nutrienţi, energie, viaţă şi echilibru în toate planurile. Ar restabili acest echilibru  acido-bazic  în lichidele corpului. În momentul acela, musafirii nepoftiţi, intruşii nu se mai apropie de corp. Această hrană vie aduce echilibru în planul emoţional. Omul simte că este mai stabil emoţional şi este mai dispus să vadă frumosul şi să vadă lucrurile, valorile şi ceea ce cu adevărat contează în creşterea şi dezvoltarea omului.  De asemenea, în plan mental, o hrană vie ajunge să ne ofere această claritate mentală şi devenim ca un magnet pentru gândurile frumoase, armonioase, pozitive, beneficie. Toate acestea înseamnă sănătatea unui om şi dezvoltarea în adevărata dimensiune a omului. Potenţialul acela existent în fiecare are condiţii să se manifeste. Eu aşa am înţeles de-a lungul timpului hrana vie. Hrana vie este prietenul cel mai bun pentru ca un om să simtă mereu sensul vieţii, să descopere mereu alte şi alte valenţe ale vieţii lui în această lume frumoasă. Hrana vie este un adevărat dar de la Dumnezeu, pentru ca omul să-şi descopere dimensiunea interioară, frumuseţea şi toate darurile lui. Cei care experimentează hrana vie, chiar şi trei zile, împărtășesc aceste realităţi noi care apar în viaţa lor.

Rep.: Cum am putea să combinăm corect alimentele? Care ar fi ordinea şi sensul ca să ajutăm organismul să câştige maxim de beneficii?

C.M.: Știm de când ne naştem că avem nevoie de hrană, dar este foarte greu pentru oameni să identifice această informaţie la întrebarea adresată. Mă consider o mare norocoasă. Citind foarte mult am ajuns să identific răspunsul şi să-l verific în viaţa mea, după care verificat şi în viaţa altora. Pe categoriile de lipide, glucide, proteine, aceste alimente au nevoie de enzime specifice pentru a putea fi transformate în nutrienţi, nutrimente şi parcurgând tot traseul până la energia de care omul are nevoie. Cel mai bun lucru pe care îl poate face omul este să consume separat fructele şi legumele. În primul rând fructele se consumă separat, ele singure, apoi se face pauză jumătate de oră, după care puteți să treceți la altceva. Lipidele, grăsimile, având nevoie de alte enzime, ele nu pot fi amestecate cu proteine, cu amidon, carbohidraţi, ci au nevoie de frunze verzi, de vitamina C, pentru a putea fi metabolizate, iar digestia să se facă frumos şi eficient. Proteinele, pentru că digestia şi metabolismul lor este mai complex, au nevoie de mai mult timp şi este necesar să se consume doar ele. Pot fi prezente câteva legume lângă proteine. În felul acesta se realizează o eficienţă maximă. În momentul în care se amestecă, la o singură masă, lipide, glucide și proteine, toate acestea aşteaptă unele după altele să se facă digestia fiecăruia şi nu se mai face o digestie completă. De multe ori proteinele ajung să fie nedigerate sau digerate parţial. Fructele sau salatele, dacă se amestecă cu toate celelalte, ele trebuie să rămână în cavitatea stomacului până când începe treptat o oarecare digestie. Apare fenomenul de fermentaţie încă de la nivelul stomacului, pentru că nu se poate altfel dacă sunt atât de amestecate toate aceste tipuri de alimente. Proteinele, fiind parţial digerate, ajung pe colonul ascendent să producă fermentație. Pe colonul transversal ajung să adere tot felul de particule, care nu au fost digerate şi nu îşi urmează cursul normal de transformare, ceea ce este neplăcut şi în defavoarea sănătăţii omului. Pe colonul descendent apare fenomenul de putrefacţie care distruge şi flora intestinală benefică. Astfel, se produc gaze. Toxinele ajung să fie forţate, presate să traverseze pereţii colonului şi să intre în sânge, să producă alte fenomene perturbatoare în tot corpul, până la nivel celular. Toate acestea se petrec în defavoarea omului. La capitolul grăsimi şi lipide tot din cauza acestor amestecuri chiar bombă, pentru că toţi ştim ce înseamnă să ai probleme de digestie, nu mai beneficiezi de toată energia din lipide. De ce? Pentru că nu are loc în mod complet procesul de digestie şi metabolizare. Pe acest tablou general pot să-ţi spun şi ceilalţi clienţi confirmă faptul că boala începe în stomac din cauza acestei stări nepotrivite de combinare a alimentelor, iar la nivelul colonului moartea începe să se instaleze. De aici şi până la problemele cu care se confruntă, de la prieteni, cunoştinţe, până la mase, vedem ce se întâmplă: obezitate, diabet, afecţiuni renale, hepatice, cardiovasculare. Sunt atâtea afecţiuni care asaltează omul, pentru că nu există această informaţie şi anume că hrana simplă este cea mai sănătoasă. Consumaţi separat fructele și legumele. Consumaţi salată din 3-4 ingrediente, lăsaţi o pauză de jumătate de oră între ele şi consumaţi mai departe o masă simplă.

Rep.: Renunţăm la carne?

C.M.: Nu, nu este necesare! Fiecare are un moment al său în care simte că vrea să reducă poate cantitatea de carne sau să o prepare într-un mod mai simplu, la grătar. La un moment dat oamenii descoperă peştele şi se pot bucura de calităţile nutritive ale peştelui. Nu trebuie să renunţe nimeni la nimic, doar să aplice aceste adevăruri în viața lor şi prin experienţă personală să descopere ce este bun şi potrivit pentru corpul lor.

Rep.: Cum să ne eliberăm corpul de toxine? Aţi experimentat multe metode de detoxifiere. Ce ne puteţi recomanda şi împărtăşi din vasta dumneavoastră experienţă?

C.M.: Este o întrebare la care răspund cu multă bucurie, pentru că am trăit aproape de apă şi cred că Universul a lucrat şi am descoperit, am experimentat şi am folosit în mod constant în viaţa mea ce înseamnă metodele simple de eliberare de toxine, de detoxifiere. Primul element ne este la îndemână. Noi, fiind într-un procent copleşitor apă, avem nevoie de apă şi putem folosi acest element pentru a obţine o curăţare şi pe interior. Aşa cum facem duşul zilnic, din când în când, măcar de două ori pe an putem recurge la tehnici care pot fi aplicate lunar sau la trei luni, simple, uşoare, soft, blânde, astfel încât să întreţinem această curăţenie şi pe dinăuntru. De ce? Pentru că toată sănătatea noastră, toată starea noastră de a ne simţi hrăniţi şi de a beneficia la modul eficient de hrană, inclusiv de hrana vie, avem nevoie ca această suprafaţă intestinală unde se face acest transfer de la nivelul intestinului, nutrienţi către mediul sanguin, să fie preluată de sânge toată bogăţia aceasta de nutrienţi din hrana vie. Avem nevoie de o suprafaţă intestinală curată şi sănătoasă, cu acea floră intestinală benefică, într-o stare cât mai optimă de funcţionare. Detoxifierea pe interior este necesară, pentru că oferă efecte benefice pe celelalte aspecte ale ființei umane în corpul emoțional și în corpul gândurilor, în universul gândurilor unui om. De zeci de ani am ajuns să folosec apa în anumite feluri pentru această curățenie interioară. Am ajuns să folosesc sucurile de legume, ceaiurile, hrana vie. Alimentele care conțin viață, rădăcinoase, frunzoasele sau semințele, toate au un aspect funcțional și calități terapeutice. Morcovul este cunoscut ca mătura intestinului sau a acestui traseu intestinal. Morcovul are această calitate de a împinge și a da totul afară. De asemenea, inul făcut pudră, combinat cu morcovul, rețeta presupune câteva ingrediente, este ca un decapant care curăță intestinul. Este o metodă simplă. Alimentele vii pot fi folosite și din această perspectivă, să realizeze curățenia pe interior. Posturile de peste an sunt benefice. Dacă omul ar ține aceste posturi ai fi sănătos, nu te-ai mai îmbolnăvi atât de des.

Detalii despre toate aceste subiecte, dar nu numai, în materialul VIDEO!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.