InfoCons a realizat un studiu pe produsele de tip cutii cu bomboane (trufe, praline și bomboane cu ciocolată), ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 126 de produse. Și ca urmare a centralizării și analizării informațiilor a rezultat că, din punctul de vedere al numărului de aditivi alimentari folosiți, acesta variaza între zero și zece aditivi:
- 0,8% din produse au 10 aditivi alimentari;
- 0,8% din produse au 9 aditivi alimentari;
- 0,8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
- 0,8% din produse au 7 aditivi alimentari;
- 4,8% din produse au 6 aditivi alimentari;
- 4% din produse au 5 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
- 16% din produse au 2 aditivi alimentari;
- 48% din produse au 1 aditiv alimentar;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în cutiile cu bomboane, toate produsele verificate au în componență lecitina (E322), 25,39% poliricinoleatul de poliglicerina (E476) și 18,25% au avut în componență acidul citric (E330).
Lecitinele sau E322 sunt aditivi alimentari ce poate avea rol de emulgator, stabilizator, antioxidant, umectant sau agent de lubrifiere.
Din punctul de vedere al ingredientului principal:
- 70,63% au ca prim ingredient zahărul;
- 7,93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amăruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagră;
- 5,55% au ca prim ingredient siropul de glucoză;
- 5,55% au ca prim ingredient grăsimile vegetale;
- 4,76% au ca prim ingredient masa de cacao;
- 2,38% au ca prim ingredient crema de praline/ cremă cu aromă.
Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos.
Din punctul de vedere al conținutului de substanță uscată de cacao:
- 39,68% din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao;
- cantitatea de substanță uscată de cacao variază între 82% și 23%.
Valoarea energetică variaza între 366 kcal și 637 kcal, raportate la 100 de grame de produs. Cantitatea de grăsimi variază între 7,2g și 53g, raportată la 100 de grame de produs. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4,3g și 40g, raportată la 100 de grame de produs.
„Și de 8 Martie rămânem consumatori și trebuie să fim atenție ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bombaone, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producător, distribuitor sau ingredientul principal. Și de 8 martie luăm o atitudine!“, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Ca să afli toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă, poți folosi gratuit aplicația InfoCons. Dacă ești la cumpărături sau acasă, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.
V.I.