Delfinariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanţa este locul cel mai vizitat din orașul de la malul mării, mai ales pe perioada sezonului estival. Dar trebuie să știm cum a luat naștere una dintre cele mai importante instituții din județul Constanța. Secția Delfinariului şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini.
Cei doi delfini, ai noștri, ce sunt femele, sunt extrem de jucăușe şi par fericite. La fel și cei patru delfini aduși din Ucraina, în urmă cu un an. Aceștia au parte de mai mulți antrenori, punându-i la socoteală și pe cei din Ucraina, ce îi iubesc şi se poartă foarte frumos cu delfinii. Fiecare spectacol/ reprezentație durează între 25- 30 de minute de jocuri acrobatice, dansuri, înot în tandem şi cântat.
Programul este afişat pe site-ul www.delfinariu.ro. Preţul de intrare la delfinariu este de 30 de lei de persoană (adult) şi gratuitate pentru copii sau 7,5 lei pentru cei mai mari şi include şi vizita în microrezervaţie. Aceste tarife sunt doar până la data de 30 aprilie 2023.
Delfinariul Constanţa a găzduit în bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagră. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta) şi delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus), iar în urmă cu aproape 20 de ani au fost aduşi şi afalinii sau delfinii mari cum mai este numită specia Tursiops truncatus ponticus, din care făcea parte şi Mark, veteranul şi totodată vedetă a Delfinariului până în 2009.
L.M.