Cazul lui Cosmin Coteanu, din cadrul Poliției Locale Constanța, care a fost sancționat de superiori după ce a colaborat cu IPJ Constanța pentru prinderea unui infractor dat în urmărire, a fost mediatizat de Focus Press încă de la început. Acest caz a născut controverse atât în rândul opiniei publice, dar și în rândul celor care aplică legea. Din acest motiv, am cerut părerea directorului general al Direcției Generale Poliție Locală Constanța, Ionuț Dumitru, în cadrul unui interviu marca Focus Press.
Pentru cei care nu au reținut despre ce este vorba în această speță, în luna octombrie a anului trecut, Cosmin Coteanu, polițist local în Serviciul Ordine Publică, a primit informații de la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre un infractor dat în urmărire. Coteanu l-a prins și l-a predat celor de la Secția 1 Poliție. Ca urmare a acestui fapt, a fost sancționat de superiori, pe motiv că nu a respectat întocmmai îndatoririle și obligațiile pe care le avea față de structura la care era angajat, în sensul că trebuia să conducă persoana în cauză la sediul Poliției Locale.
Cosmin Coteanu s-a adresat, mai departe, instanței de judecată pentru a i se anula sancțiunea primită. Întrucât aceasta este o situație controversată, am cerut unele lămuriri directorului său, despre cum vede acest caz.
„Nu vreau să intru foarte tare în profunzimea cazului, pentru că există un proces și aș vrea să prezentăm acolo toate circumstanțele care au dus la o astfel de situație. Ideea este următoarea: acel polițist este polițist local, în primul rând, nu este polițist național. Atâta timp cât lucrează la Poliția Locală, trebuie să ducă la îndeplinire sarcinile de serviciu și dispozițiile trasate ierarhic, bineînțeles dispoziții legale. Noi nu am avut, la momentul respectiv, nicio problemă cu faptul că dânsul a dorit să ducă persoana la sediul Poliției Naționale.
Problema a fost că noi, la nivelul direcției noastre, avem o procedură cu privire la conducerea persoanelor la sediu, trebuiau făcute niște documente de depistare, ulterior niște documente de predare/primire, lucru pe care eu l-am dispus personal în sediul nostru, prin prisma faptului că, de cele mai multe ori, atunci când s-au făcut de mână, la sediile Poliției, au fost foarte succinte, nu au îndeplinit condițiile de formă și de fond, lucru care, ulterior, a dus la renunțarea la anumite acuzații sau la anumite fapte, prin prisma faptului că nu au fost documentele întocmite corect. Nu a vrut nimeni să-și asume, cum s-a scris prin presă, să-și asume meritele pentru că, ceea ce nu știți dumneavoastră sau cititorii, este faptul că pe acel proces de depistare și ulterior de predare/primire nu se trece decât polițistul care a făcut depistarea. Nu se trece niciun șef de birou, niciun șef de serviciu, director sau altcineva. Deci fapta rămânea a domnului polițist local și se încărca cu ea în evidențe, ca fiind o faptă deosebită.
În ceea ce o privește pe persoana respectivă, nu era o persoană căutată. Lucru care se poate proba cu documente și se va dovedi la instanță. Nu era dată în urmărire, pentru că s-a verificat în baza de date. Revin la cooperarea pe care noi o avem cu IPJ Constanța, niciodată nu s-a pus problema să nu ne sprijimim instituțional. Niciodată nu s-a pus problema ca noi să desfășurăm în cooperare, în colaborare sau în echipe mixte, în sistem integrat, nu s-a pus problema unui refuz sau unei negații din partea noastră. Atunci a fost o solicitare a lor, una verbală, atenție, însă lucrurile acestea trebuie susținute de niște documente, pentru că nimeni nu i-ar conveni să se trezească băgat într-o mașină de poliție pe motiv că este de interes operativ.
Trebuie să ne gândim și la drepturile persoanelor. Dacă persoana era căutată, se făceau anumite demersuri și, ulterior, vedeam și noi ceva rezultate. Dar cam atât a fost: dus la Secția 1 și apoi nu s-a mai întâmplat nimic. În fine, o să lăsăm procesul să decurgă și, indiferent de rezultatul acestuia, vă pot spune că niciodată nu am dispus vreo măsură de sancționare disciplinară împotriva niciunui polițist local, decât atunci când au fost încălcate anumite prevederi legale.
Lăsând la o parte faptul că, în urma verificărilor specifice desfășurate pe acest caz, au fost evidențiate mult mai multe abateri disciplinare și mult mai multe fapte încălcate, am considerat că este foarte bine să mergem progresiv, fapt pentru care acesta (polițistul Cosmin Coteanu – n.r.) a fost sancționat cu cea mai mică sancțiune, respectiv mustrarea scrisă“, ne-a declarat directorul general al Direcției Generale Poliție Locală Constanța, Ionuț Dumitru.
Revenind la acțiunea în instanță prin care polițistul Cosmin Coteanu a cerut anularea sancțiunii, judecătorii vor analiza situația în data de 14 iunie a.c.
Daniel ALBU
Procedura de conducere a fost întocmita după ce Cosmin a condus persoana care era căutată la sediu poliției . Cu placere