Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Județean Constanța este singura din Dobrogea, iar adresabilitatea este una foarte mare. Aceasta are 80 de paturi, 14 saloane, șapte cabinete și două săli de consulatații. Medicul-șef al secției este dr. Andrei Rusali, care a prezentat, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, lipsurile și necesitățile acesteia, dar și echipamentul medical unic în Dobrogea, care a fost donat anul trecut și care permite stabilirea unui diagnostic în timp-record, pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare.
Reporter: Pentru început, vreau să ne vorbiți puțin despre dumneavoastră. Când și cum v-ați orientat către cardiologie?
Andrei RUSALI: Facultatea am absolvit-o în 2004 și de atunci am început, în paralel, cu rezidențiatul și cariera academică. Am fost preparator universitar, apoi asistent și apoi șef de lucrări. Eu am terminat un profil real la liceu, matematică-informatică, și am ales cardiologia pentru că era cea mai apropiată specialitate de acest profil. Este o specialitate care merge foarte mult pe partea matematică-fizică, e totul foarte algoritmic. De atunci, acumulez experiență, nu pot să zic niciodată că am suficientă. Cu cât petrec mai mult timp în spital, cu atât înseamnă că am mai multe de învățat.
R.: De cât timp sunteți șeful secției și cum era atunci când ați preluat-o?
A.R.: De trei ani și ceva am devenit șeful secției, din păcate pentru mine cu o lună înainte de a începe pandemia, deci am preluat secția exact înainte să înceapă „războiul“ și a fost o perioadă grea. O dată din cauza condițiilor în sine și doi pentru că mi-am făcut experiența direct în plină luptă. Am preluat ștafeta de la doamna professor Parepa, care a lăsat secția într-un punct foarte bun. Eu am încercat să mențin trendul ascendent și sper că, din anumite puncte de vedere, am și reușit.
R.: Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean este singura din Dobrogea, deci adresabilitatea este una foarte mare. Câți medici și câte asistente sunt pe secție?
A.R.: Din punct de vedere al numărului de medici, acum avem pe secție 14 și încă două colege care se află în concediu de maternitate, deci în total 16. Sperăm să ne mai înmulțim pe parcurs. Secția va fi depășită, la un moment dat, de numărul de cazuri. Acum suntem la limită, dar încercăm să facem față.
R.: Ca și număr de pacienți, în medie, câți ajung pe secție într-o lună?
A.R.: Numărul de pacienți depășește tot timpul maximumul de paturi de pe secție. Secția are 80 de paturi și noi avem în jur de 90-100-110 pacienți pe secție. Secția de ATI are 16 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele populației care, din păcate, sunt în creștere.
R.: Care sunt afecțiunile cele mai comune cu care se prezintă pacienții?
A.R.: Afecțiunile cele mai comune pentru care pacienții vin aici, la noi, vizează boala coronariană acută, respectiv infarctele miocardice, preinfarctele și insuficiențele cardiace. Și asta este de așteptat, pentru că toate astea derivă din stilul actual de viață, care este unul total nesănătos. De asemenea, speranța de viață a crescut, astfel ajungem la o vârstă la care bolile de inimă, în contextul actual, devin inevitabile.
R.: De aproximativ un an, secția a fost dotată cu un echipament unic în Dobrogea, în țară fiind doar câteva. Este vorba de un dispozitiv ce permite stabilirea unui diagnostic în timp-record pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. Cum era înainte sa îl aveți și cum este acum?
A.R.: Acest aparat, NICAS, practic ne-a adus un instrument în plus, care ne ajută la ajustarea tratamentului la pacienții cardiaci, pentru asta îl folosim. Până la momentul în care am primit acest aparat, parametrii după care ne ghidam în ajustarea tratamentului erau niște parametri pe care îi obțineam ecocardiografic, niște parametri indirecți. Din momentul în care am primit acest aparat, noi avem acces, în câteva minute, la niște parametri ce ne arată direct și neinvaziv exact care este funcția inimii în acel moment și știm exact ce medicament trebuie să introducem, în ce doză, în așa fel încât să aducem pacientul în limitele optime. Ca să obții parametri în lipsa acestui aparat ar fi trebuit ca pacientul să fie dus într-o sală de cateterism, unde să fie supus unor proceduri invazive care necesită și echipă antrenată și echipament foarte scump. Deci, practic, acest aparat oferă o șansă în plus la viață
R.: Aproximativ câți pacienți au beneficiat de o schemă de tratament rapidă, datorita acestui aparat?
A.R.: De la începutul anului, au beneficiat de acest aparat cam 80 de pacienți din ATI și, în continuare, numărul lor crește. Majoritatea au supraviețuit, undeva peste 90%.
R.: În încheiere, aș vrea să îmi spuneți de ce mai are nevoie Secția de Cardiologie?
A.R.: În primul rând, este nevoie de oameni, nu putem să zicem că aducem aparate și acestea vor suplini personalul. Trebuie mărită secția, astfel trebuie mărit numărul de medici, asistente, infirmiere și brancardieri. Numărul de pacienți crește, gravitatea cazurilor crește și atunci crește și perioada de internare, și încet-încet secția va deveni insuficientă. Având în vedere că este singura secție, noi nu mai avem unde să repartizăm pacienții în alt spital. După aceea, mai avem nevoie de dotări din punct de vedere al aparaturii de care să profite pacientul. Pentru că, în momentul în care vom avea un serviciu de imagistică cardiacă, adică coronarografie, angioplastie în interiorul spitalului, costurile aferente acestor proceduri vor fi mai mici și atunci vor beneficia mult mai mulți pacienți. De asta avem nevoie în primul rând, de un angiograf, cam acesta ar fi următorul pas. Demersuri sunt făcute și urmează să fie achiziționat doar că este o investiție foarte mare și necesită timp. Suma se ridică la aproximativ 600.000 de euro.
a consemnat Mihaela GIUGLEA