O imunitate puternică reprezintă cea mai bună soluție împotriva oricărui virus, inclusiv a noului coronavirus. V-ați întrebat vreodată care este secretul unui sistem imunitar puternic? O modalitate de a întări rezistența organismului este mișcarea fizică, practicată în mod constant. Mai mult, exercițiile fizice contribuie și la menținerea unui psihic bun, atât de necesar în această perioadă.
“Noi avem o imunitate înnăscută și o imunitate dobândită. Pentru imunitatea dobândită trebuie să avem un stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții noastre. Ce înseamnă asta? Înseamnă stres cât mai puțin. Stresul prelungit scade capacitatea de apărare a organismului și problema cu virulența unor virusuri este legată și de stresul în care trăim și care scade capacitatea de apărare a organismului. Cu cât organismul este mai stresat cu atât virusul devine mai agresiv, mai virulent, pentru că organismul nu se apără. Asta este de fapt problema”, a declarat, pentru Focus Press, dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.
Stresul acționează pe sistemul nervos și pe sistemul endocrin și apoi lovește în toate aparatele și sistemele corpului – sistemul respirator, sistemul cardiovascular, sistemul gastrointestinal. „Ultimele studii vorbesc despre legătura dintre stres și microbiotă sau dintre creier și intestine. Având în vedere că 80 la sută din imunitatea noastră se află în intestine, când stresul modifică flora intestinală în momentul acela corpul nu se mai apără și atunci orice virus sau bacterie face ravagii în corp”, potrivit medicului Loti Popescu.
Stresul este un factor distrugător pentru imunitate
Ce ar trebui să facem în această privință? Cel mai important lucru este să reducem stresul și situațiile stresante din viața noastră. “Să nu minimalizăm efectul stresului. Stresul este un factor distrugător pentru imunitate și pentru sănătate. Ar trebui să avem o alimentație sănătoasă pe tot parcursul anului și nu mă refer aici la diete sau la respectarea piramidei alimentelor. Piramida alimentelor are la bază apă, fructe și legume, cereale și în cantități mici carne, brânzeturi, pește și dulciuri și așa ar trebui să existe alimentele, într-un anume raport, în alimentația noastră”, conform medicului Loti Popescu.

Faceți mișcarea fizică și respectați normele de igienă personală și colectivă
Pentru o imunitate bună mai trebuie să facem mișcare fizică. “În funcție de vârstă, de afecțiunile pe care le avem și în funcție de activitatea de care ne ocupăm în cea mai mare parte a zilei noi trebuie să facem mișcare fizică. Tot pentru o imunitate bună mai trebuie să respectăm normele de igienă personală și colectivă. Este foarte importantă și micronutriția celurală și pentru asta ne interesează să aducem în corp cât mai multă vitamina C, vitamina B, Zinc, Magneziu, Seleniu și toate celelalte vitamine și minerale. Celulele noastre nu au cum să se apere dacă nu sunt hrănite”, a accentuat medicul.
Poluarea, factor distrugător al imunității
Poluarea cu substanțe toxice este un factor distrugător al imunității. “Substanțele toxice pot să vină și din fumul de țigară și din fumul de la țevile de eșapament, dar și de la tot felul de substanțe de natura pesticidelor folosite la stropirea fructelor și legumelor. Poluarea poate să vină și de la intoxicația cu metale grele. Toate aceste substanțe toxice ne scad imunitatea”, susține dr. Loti Popescu. Comorbiditățile sunt aduse din ce în ce mai mult în discuție din cauza numărului crescut de pacienți COVID. “Un organism obez nu are micronutrienți în cantitate suficientă și neavând vitaminele și mineralele necesare nu se poate apăra. Să evităm orice factor care produce inflamație cronică în organism. Inflamația cronică se face și de la stres și de la alimentație inadecvată și de la sedentarism și de la intoxicație cu metale grele„, a precizat medicul Loti Popescu.
Alexandra VASILE
Citește și: