Medicul oftalmolog Hicham Mrini susține că, între 40 și 65 de ani, ochii noștri pot suferi schimbări semnificative. Cea mai frecventă schimbare pe care majoritatea pacienților o observă este nevoia de a ține materialele de citit mai departe de ochi.
”Cristalinul ochiului (situat în spatele pupilei) devine mai puțin flexibil odată cu vârsta, ceea ce îngreunează cititul și îndeplinirea altor sarcini ce necesită vederea de aproape. Acestea sunt simptomele presbiopiei, afecțiune care apare la majoritatea adulților în preajma vârstei de 40 de ani.
Dacă presbiopia este lăsată necorectată, ochii obosesc ușor și apar durerile de cap. Majoritatea pacienților au nevoie de ochelari de citit sau de o altă strategie de corecție a vederii pentru a face față presbiopiei. Pacienții care suferă și de cataractă pot alege lentile intraoculare (IOL) care corectează și presbiopia”, susține dr. Mrini.
Până la vârsta de 65 de ani, majoritatea adulților dezvoltă o afecțiune oculară. ”Dacă aceste afecțiuni sunt depistate din timp și tratamentul începe mai devreme, șansele de a păstra o vedere bună sunt mai mari. Este foarte important să se efectueze un examen oftalmologic complet la vârsta de 40 de ani, chiar și pentru persoanele care nu prezintă simptome sau factori de risc cunoscuți pentru boli oculare. Un examen cuprinzător va căuta semne de: cataractă, glaucom, retinopatie diabetică ȘI degenerescență maculară legată de vârstă.
Persoanele diabetice sau prediabetice trebuie să își facă anual un examen oftalmologic, să își controleze greutatea, glicemia, tensiunea arterială și colesterolul.Medicul oftalmolog va recomanda frecvența controalelor în baza istoricului familial și a rezultatelor obținute la examinarea inițială”, a conchis medicul.
A.V.