Cristian Ionuț Enciu a fost arestat preventiv pentru săvârșirea infracţiunii de fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad de mare risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc. Precizăm că el apare și în dosarul de anul trecut, al primului laborator clandestin de produse anabolizante din România.
În același dosar, Diana R. a fost plasată sub control judiciar.
Amintim că, în urma efectuării a 36 de percheziții domiciliare, la data de 10 februarie a.c., de polițiștii din Constanța, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, 220 de baxuri, în care se aflau 5.245.960 de comprimate și 51.557 de fiole, ce conțin substanțe dopante, în valoare de aproximativ 3.000.000 de euro.
Astfel, în urma analizei de laborator s-a stabilit că acestea conțin substanțe ce se regăsesc în lista anexa nr. 1a Legii nr. 104/2008, privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante.
De asemenea, tot în urma analizei de laborator, s-a stabilit că 70% dintre produsele ridicate sunt substanțe dopante de mare risc.
Totodată, au fost descoperite aproximativ 470 de pachete de țigarete netimbrate, precum și 28.000 de lei, 14.700 de euro, 1.500 de lire turcești, 640 de dolari și 120 de lire englezești. La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost conduse 11 persoane, în vederea audierii.
Două dintre acestea, respectiv un bărbat, de 31 de ani, și o femeie, de 29 de ani, au fost reținute, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fabricarea, producerea, experimentarea, preparea, procesarea, tranformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operațiuni privind circulația substanțelor dopante cu grad de mare risc și a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, fără drept.
Cele două persoane au fost conduse și încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Apoi, Cristian Ionuț Enciu și Diana R. au fost propuși spre arestare. Bărbatul a fost arestat preventiv, iar femeia a fost plasată sub control judiciar.
El apare și în mega-dosarul de anul trecut
Amintim că procurorii DIICOT au efectuat, în data de 29 martie 2023, 15 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Bacău, București, Constanța și Sibiu, în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în fabricarea și comercializarea în spațiul Uniunii Europene de substanțe anabolizante. Unsprezece persoane au fost arestate preventiv, fiind vorba despre Alexandru Ş., Viorel C., Alexandru Robert T., Eugen M., Gabriel C., Ionuţ Cristian E., Alexandr C., Dumitru C., Ion M., Sorin B. și Ion B..
Din activități a rezultat faptul că grupul infracțional a avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).
În cauză s-a reținut că mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie română/moldovenească au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse ce conțin substanțe dopante cu grad de mare risc. Grupul infracțional organizat a fost condus de un inculpat absolvent al Facultății de Farmacie din Republica Moldova.
Profitând de modificările aduse Legii nr. 104/2008, în anul 2021, grupul infracțional organizat și-a intensificat activitatea infracțională, sens în care a înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor ce conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, pe raza județului Bacău.
Precursorii necesari fabricării produselor ce conțineau substanțe dopante cu grad de mare risc au fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanței active, membrii grupului infracțional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.
Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional a expediat colete în urma cărora au obținut suma de cel puțin 1.000.000 de euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Citește mai multe amănunte aici: Detalii din mega-dosarul primului laborator clandestin de produse anabolizante din România, cu legături și în Constanța: mai multe persoane au fost arestate
Liliana BELCIUG