Elevii și preșcolarii din familii cu venituri mici vor putea primi cei 500 de lei pentru rechizite și haine și în următorii 4 ani

0
93
Rechizite pentru elevi

Și în următorii patru ani, elevii dezavantajaţi din învățământul de stat vor putea primi anual suma de 500 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru achiziția de rechizite școlare și îmbrăcăminte.

Autoritățile vor să stabilească acum, printr-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), o nouă schemă națională de sprijin pentru acești preșcolari și elevi, care să acopere patru ani: 2023-2027. Astfel, programul social “Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional” se va desfășura în continuare.

Proiectul de OUG de la MIPE stabilește, de fapt, continuarea Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, respectiv a programului social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, scrie avocatnet.ro

După cum apare în viitoarea ordonanță, se vor acorda de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional în cazul preșcolarilor și elevilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, valoarea acestora fiind de 500 de lei.

Potrivit datelor prezentate de autorități, se estimează că astfel vor fi „sprijiniți aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”.

Astfel, cei 500 de lei se vor acorda elevilor și în următorii ani (2023-2027), ajutorul fiind acordat pentru prima oară în anul școlar 2021-2022, și tot într-o tranșă unică anuală. Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se acordă pentru acoperirea cheltuielilor necesare reducerii lipsurilor materialelor școlare, respectiv pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte.

Vor putea beneficia de ajutorul de 500 de lei pentru rechizite, conform proiectului de OUG:

  • preşcolarii înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate, adică cei din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei (indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat);
  • copiii înscrişi în învăţământul de stat (primar și gimnazial) care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (valoarea salariului minim brut pe ţară este acum de 3.000 de lei/ lună).

Pentru a putea primi ajutorul de la stat, părinții (inclusiv cei singuri) sau reprezentanții legali ai copiilor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate amintite vor trebui să depună la unitatea de învățământ o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, din care să reiasă componența familiei, în termen de 25 zile calendaristice de la începutul cursurilor din respectivul an școlar.

Cardurile pe care se va vira ajutorul de 500 de lei nu permit retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar și pot fi utilizate doar pe teritoriul României.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.