Extinderea epidemiei de coronavirus în China, a doua economie mondială, ar putea încetini şi mai mult ritmul de creştere al economiei mondiale, ca urmare a efectelor secundare provocate în rândul ţărilor exportatoare de materii prime şi al pieţelor emergente, în special în statele producătoare de petrol, avertizează experţii, transmite AFP.
Creşterea economiei mondiale nu avea nevoie de acest „duş rece”. Afectată de războiul comercial dintre SUA şi principalii săi parteneri comerciali, economia mondială ar urma să înregistreze în acest an un avans de doar 2,9%, potrivit OECD, adică cel mai slab ritm de creştere consemnat după criza financiară din 2008 – 2009.
Similar preşedintelui Băncii Centrale a SUA (Fed), Jerome Powell, care a tras săptămâna trecută un semnal de alarmă cu privire la incertitudinile care planează asupra economiei mondiale, mai mulţi economişti sunt şi ei preocupaţi de efectele provocate în afara Chinei de o încetinire a producţiei şi, totodată, a cererii celei de a doua economii a lumii.
„Cu cât perturbările vor fi mai mari în China, cu atât vor fi mai susceptibile să se propage în străinătate”, avertizează Neil Shearing, economist şef la Capital Economics, după ce mai multe companii, precum Toyota, au decis să prelungească, pentru încă o săptămână, vacanţele de Anul nou chinezesc, potrivit Agerpres.