O crimă odioasă, de la finele anului 2017, în care un tânăr a fost omorât cu bestialitate în localitatea Cobadin, revine în atenția opiniei publice după ce familia victimei trebuia să primească unele compensații financiare, pentru daune morale, din partea statului, pentru că din partea celor vinovați nu era nicio șansă. Statul Român caută motive să evite plata acestor despăgubiri, deși există o hotărâre definitivă în acest sens.
În urmă cu circa șase ani, un teribil caz de omor cutremura întreaga comunitate locală din comuna constănțeană Cobadin. Un tânăr a fost omorât, măcelărit ar fi mai corect spus, cu 19 de lovituri de cuțit, într-un local, în văzul tuturor. Doi infractori, autori ai crimei, au fost judecați și trimiși după gratii pentru mulți ani. Dar condamnarea lor nu avea să contribuie cu nimic la întreținerea familiei victimei, motiv pentru care au fost solicitate despăgubiri civile.
De la cei doi autori ai omorului nu era nicio șansă să se obțină ceva, doarece nu aveau de ce să fie executați. S-a apelat, ulterior, la un normativ care oferă sprijin din partea statului, care asigură protecție victimelor infracțiunilor. Există o hotărâre judecătorească în acest sens, însă nu este pusă în aplicare și nimeni nu știe de ce: nici familia victimei, nici avocatul urmașilor.
O crimă odioasă și doi criminali
Marian Diblă, un tânăr de 31 de ani, a fost omorât în penultima seară a anului 2017, într-un local din centrul localității Cobadin. El a fost omorât cu sânge rece, cu nu mai puțin de 19 lovituri de cuțit, fiind scos din local, cărat de prietenii săi, lăsând în urma sa bălți de sânge. În hărmălaia din seara respectivă, surprinsă de camere, au fost distinși doi indivizi care au participat, efectiv, la uciderea lui Marian.
Unul dintre ei, Memet Bader, a fost reținut în scurt timp, apoi arestat, trimis în judecată și, în cele din urmă, condamnat definitiv la 15 ani de detenție, plus achitarea unor daune.
În tot acest timp, cel de-al doilea autor al crimei, Ibram Erduvan, umbla liber și nu avea nicio calitate procesuală. Deși a fost indicat încă de la început ca fiind co-autor al omorului, anchetatorii nu l-au audiat nici măcar ca martor, spre nemulțumirea membrilor familiei victimei, care ne declarau, la vremea aceea, că nu se simt deloc în siguranță și, mai mult decât atât, aveau parte de o atitudine sfidătoare și batjocoritoare din partea acestuia, care mai că le râdea în față că lui nu au ce să-i facă. Asta până la un moment dat.
Într-un final, și Ibram Erduvan a fost luat în colimator, anchetat în calitate de inculpat, trimis în judecată (în stare de libertate), apoi condamnat definitiv la 10 ani de temniță, plus achitarea unor daune morale către familia victimei.
Despăgubirile civile, pe un tărâm necunoscut
Chiar dacă cei doi indivizi au fost găsiți vinovați, definitiv, în dosare diferite, apoi încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă, familia lui Marian Diblă (decedatul), respectiv soția și fiica minoră, s-au trezit că nu au cu ce să-i execute pentru a obține acele despăgubiri civile.
Astfel, a fost deschis, în august 2023, un al treilea dosar, civil de data aceasta, prin care soția defunctului și fiica minoră au solicitat ca statul să le ofere compensații financiare, în baza Legii 211/2004, privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.
Cererea a fost admisă în aceeași lună în care a fost înregistrată:
„Stabilește în favoarea petentei … și în favoarea minorei …., prin reprezentant legal, câte o compensație financiară de 10 salarii de bază minime brute pe economie, în cuantumul prevăzut pentru anul 2023, data la care a fost formulată cererea de compensare financiară (1.08.2023). În baza art. 33 din Legea 211/2004, privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor, plata compensației financiare se va face din fondul Ministerului Justiției, special constituit, potrivit Legii nr. 318/2015, așa cum a fost modificată prin Legea nr. 230/2022, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va soluționa de Curtea de Apel Constanța. Pronunțată în ședință publică, azi, 21.08.2023“.
De precizat că acele zece salarii de bază minime brute pe economie însumează 60.000 de lei.
Trecând peste alte detalii din timpul procesului, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, după ce au fost formulate unele contestații dar care, ulterior, au fost retrase. Astfel, în luna februarie a acestui an, hotărârea instanței de fond, privind acordarea despăgubirilor, a rămas definitivă, iar Tribunalul, ordonatorul de credite, trebuia să facă plata compensațiilor financiare în termen de 15 zile.
Numai că acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent, deși, în curând, se împlinesc două luni de când familia trebuia să primească acești bani.
Daniel ALBU