Fostul director al companiei Navrom, acuzat de fapte de corupție, ar putea scăpa de acuzații, dacă instanța va constata că faptele s-au prescris

0
163

Fostul director al companiei Navrom, Mihai Octavian Gabur, este la un pas de a scăpa de procesul penal în care este acuzat de fapte de corupție, asta după ce a fost găsit vinovat și condamnat de două ori, pe fondul cauzei.

Dosarul de corupție, ce îl are în prim-plan pe fostul director al companiei Navrom, a fost deschis în 2017, când a fost trimis în judecată. În cei șase ani care au trecut de atunci, Mihai Octavian Gabur a fost găsit vinovat de două ori pe fondul cauzei, odată în  2019, după care la instanța superioară s-a dispus rejudecarea, iar a doua oară, anul trecut, când a fost condamnat cu repetiție, de fiecare dată primind câte 3 ani de închisoare, cu suspendare.

Acum, după încă un an de la ultima condamnare, care a ajuns, din nou, la Curtea de Apel, se pune în discuție prescrierea răspunderii penale a faptelor pentru care Gabur a fost deferit justiției.

Repune cauza pe rol, în vederea reluării dezbaterilor sub aspectul efectelor Hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind prescripţia răspunderii penale din data de 24 iulie 2023, pronunţată în Cauza C-107/23. Fixează termen de judecată la data de 02.11.2023, pentru când se citează părţile şi se încunoştinţează apărătorii. Pronunţată astăzi 18.09.2023, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei“, se arată în minuta judecătorească de la Curtea de Apel, de luni, 18 septembrie a.c.

Prin urmare, la termenul următor se va analiza această posibilitate de încetare a procesului penal, urmând ca această cauză să fie soluționată, mai departe, doar pe latură civilă.

Acuzațiile

Ca un reamintire, potrivit procurorilor, Mihai Octavian Gabur, având calitate de manager al unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, a depus, în 2011, la Ministerul Fondurilor Europene, documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale necesare desfăşurării cursurilor din proiect, în condiţiile în care o parte din ele nu au fost folosite în acest scop. Concomitent, Gabur a anexat la cererile respective mai multe documente cu conţinut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.).

Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea pe nedrept, de către societatea administrată de către inculpatul Mihai Octavian Gabur, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 de lei.

El a fost trimis în judecată în 2017, iar în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului. În 2019, instanța de fond l-a condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, însă, în apel, completul de judecată a desființat sentința apelată și a dispus rejudecarea cauzei pe fond. Așa se face că, după încă trei ani, în 2022, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe Gabur tot la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul a ajuns încă o dată în apel unde, actualmente, se ia în calcul varianta prescrierii răspunderii penale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.