După ce a pierdut, pe fond, unul dintre procesele intentate Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, dar și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a unor foști și actuali înalți demnitari, fostul jurist al ISU continuă seria demersurilor, în instanță, pentru recuperarea unor drepturi.
Gili Gabriel Pană, juristul ISU „Dobrogea“ al județului Constanța, a dat în judecată, din nou, pe contencios administrativ, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe fostul ministru Marcel Vela, pe chestor general de poliție Bogdan Despescu (secretar de stat în MAI), dar și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și ISU Dobrogea, pentru recuperarea unor drepturi.
Este vorba despre o contestație în anulare – recurs, având ca obiect ”anulare act administrativ”, înregistrată miercuri, 12 octombrie, la Curtea de Apel Constanța.
Mai exact, juristul ISU a cerut suspendarea unor decizii luate în baza Ordinului MAI nr. 135/2019, respectiv a Ordinului Inspectorului Şef nr. 308/21/I-CT/12.02.2021 prin care i-au fost tăiate unele drepturi salariale, cum ar fi sporul pentru titlu de specialist de clasă, aferent ultimilor trei ani. Totodată, el a solicitat și unele daune materiale și morale.
De la ce a pornit procesul
Fostul jurist al ISU Constanța, Gili Gabriel Pană, susține că art. 32-8 alin 1. lit a. al Ordinului MAI nr. 135/2019 trebuie suspendat deoarece nu prevede că un cadru militar se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare șase luni de la rămânerea definitivă a acesteia, ci de la aplicare. Astfel, nu s-ar respecta exigențele Legii nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare.
Cu privire la Ordinul MAI prin care i s-a sistat sporul pentru lucrări de excepție, juristul ISU Dobrogea cerea anularea acestuia deoarece nu i-a fost comunicat și ar fi un act emis nelegal, întrucât contestația împotriva deciziei prin care i s-a aplicat un avertisment nu fusese înregistrată, deși fusese depusă în termen și nu a fost soluționată.
Și despre decizia IGSU prin care i s-a aplicat un avertisment Gili Gabriel Pană susține că a fost emisă nelegal, după împlinirea termenului de prescripție, iar actele de sistare a drepturilor salariale emise ulterior acesteia sunt vătămătoare pentru că au fost emise fără a se răspunde contestației pe care a depus-o. În plus, juristul consideră că ISU „Dobrogea“ a emis retroactiv ordinul prin care i-a fost suspendat nelegal titlului său de specialist de clasă.
Cu toate acestea, magistrații Curții de Apel Constanța au respins cererile lui Gili Gabriel Pană și l-au obligat să plătească cheltuielile de judecată. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și justiție, având termen abia anul viitor.
D.A.