Judecătorii Curții de Apel Constanța dau startul începererii judecății în cazul grupului infracțional din sudul litoralului, format din peste 20 de presoane, acuzat de proxenetism, spălare de bani și alte fapte conexe. Urmărirea penală a fost finalizată în vara anului 2022, moment în care procurorii au trimis dosarul în instanță, urmând ca judecătorul de Cameră preliminară să analizeze legalitatea și temeinicia sesizării instanței cu rechizitoriu.
În luna septembrie a anului trecut, în cameră preliminară s-a decis începerea judecății, pe fond, în dosarul instrumentat de DIICOT în cazul membrilor grupului infracțional din Mangalia, care au fost arestați, în urmă cu câțiva ani, apoi, rând pe rând, au fost plasați sub control judiciar.
Vorbim despre un dosar instrumentat de DIICOT, cu privire la un grup infracțional organizat format din: Alexa Radu Nicolae, Budeanu Mihai, Cocâlea Elvis, Dumitru Vasile, Gobeajă Mihai Laurențiu, Gomeaju Ridvan, Grafcenco Daniel, Iuzeir Iașar, Iuzeir Raim, Iuzeir Șerif, Lepădatu Marian Răzvan, Martac Florin, Mehedințeanu Andreea, Mateeș Alexandru, Mocanu Dorel Costin, Alexa Didina Liliana, Mocanu Vasile, Moraru Florin, Mustafa Denisa, Mustafa Osgian, Mustafa Tamer, Mustafa Sibel, Onicel Marius, Onicel Daniel, Onicel Cristian Gheorghe, Tarachiu Rizan și Vlădescu Giani Ilie.
Toți aceștia sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, cămătărie, șantaj și spălare a banilor. Aceștia ar fi fost implicați în activități de proxenetism, în România, Germania, Austria și Anglia, precum și în oferirea de bani cu camătă, context în care ar fi recurs la amenințări, cu acte de violență, asupra datornicilor, în scopul recuperării sumelor împrumutate și dobânzilor aferente.
Din cercetări a reieșit că persoanele enumerate ar fi constituit grupul infracțional organizat de tip polivalent, cu risc crescut în generarea conflictelor stradale. Acesta ar fi fost coordonat de către un bărbat de 46 de ani, din municipiul Mangalia, și ar fi acționat din 2011, neîntrerupt, în principal în zona de sud a litoralului.
Principala activitate infracțională a membrilor grupării a reprezentat-o exploatarea sexuală a tinerelor, în România și în alte state europene (Spania, Italia, Germania, Franța, Cehia, Austria, Elveția și Anglia), fiind identificate peste 40 de tinere care ar fi practicat prostituția. Produsul infracțional obținut din comiterea infracțiunii de proxenetism, calculat până la momentul cercetărilor, este de peste 3,5 milioane de euro.
Sumele de bani obținute din activitatea infracțională ar fi fost folosite pentru achiziționarea de imobile și autoturisme sau investite în construcția unor imobile.
Membrii grupului infracțional au fost reținuți, inițial, în urma unor percheziții domiciliare pe raza municipiului Mangalia. Atunci au fost ridicate douăsprezece autoturisme, cu o valoare de aproximativ 300.000 de euro, peste 81.000 de lei, 9.000 de dolari, peste 8.500 de euro, 100 de lire sterline, 45 de telefoane mobile, două pistoale cu aer comprimat, cinci laptopuri, 15 ceasuri și bijuterii, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie.
În urma probatoriului administat, procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 16 persoane, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism, camătă, șantaj și spălare de bani, după care toți au fost trimiși în judecată, iar în cele ce urmează judecătorii vor stabili data primului termen de judecată pe fond.
D.A.
BA RAYM AS ITI TREBUI SIFONU SI PE MINE MAI PRADUIT LA DIICOT CU CE FACEAM EU 12 ANI PRIMESTI