Judeţul Tulcea a gestionat bine situaţia generată de pandemia de coronavirus – e drept, şi densitatea populaţiei nu este foarte mare, comparativ cu alte judeţe. În prezent, conform celei mai recente raportări emise de Prefectura Judeţului Tulcea, 175 persoane se află în carantină la domiciliu, în timp ce din persoanele testate până în prezent au fost confirmate 368 persoane care au fost internate pentru a primi tratament. Ziarul Focus Press a discutat despre acest subiect cu prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Iordan; în cadrul aceluiaşi interviu desfăşurat la Instituţia Prefectului a fost abordat şi subiectul turismului în Deltă – o destinaţie considerată sigură în contextul actual. Partea de declaraţii despre turism o puteţi urmări în materialul VIDEO.
Reporter: Domnule prefect, care sunt prioritățile dvs. în momentul de față?
Alexandru Iordan: Pentru această perioadă, am stabilit 3 priorităţi – evident că prima dintre ele este situaţia sanitară de la nivel naţional, iar gestionarea eficientă este principala preocupare, prin adoptarea de măsuri de prevenire şi verificare a respectării acestora, pentru evitarea răspândirii COVID. Faptul că suntem un judeţ cu puţine cazuri arată că măsurile luate până în prezent au fost bune – ca de exemplu carantinarea cartierului Bendea. După carantinare nu a mai apărut nici un caz nou în acest cartier. La fel, în urmă cu o săptămână, a fost luată măsura obligativităţii purtării măştii în pieţe, parcuri, zona falezei şi Niculiţel. Sunt conştient că măsura nu a fost primită bine de populaţie, dar când ne uităm la celelalte judeţe, vedem că sunt măsuri eficiente. Spre exemplu, la Brăila, de la 43 de cazuri, acum au 1000 (de cazuri de infectări – n.r.). Adoptând măsurile menţionate anterior, limităm răspândirea COVID.
A doua prioritate este organizarea scrutinului electoral din 27 septembrie. Ne punem la punct cu toate activităţile specific scrutinului. Prin ordin de prefect am stabilit secţiile, Biroul Electoral Judeţean şi Birourile Electorale de Circumscripţie. Tot prin ordin de prefect am stabilit numărul de consilieri judeţeni şi consilieri locali pentru fiecare UAT. (…)
A treia prioritate este monitorizarea distribuirii ajutoarelor UE cu produse alimentare şi igienă prin programul de ajutorare a persoanelor defavorizate. Sunt 9500 de beneficiari, iar suma totală a ajutoarelor este de 1 milion 800 de mii de lei.
Rep.: În afară de deciziile pe care le luați la nivelul instituției, privind gestionarea COVID-19, considerați că toate celelalte structuri implicate își fac datoria? Există vreo instituție căreia aveți să îi reproșați ceva?
A.I.: Sunt mulţumit de modul de lucru şi de cooperare cu celelalte instituţii. Actuala situaţie, fiind una nemaiîntâlnită, a fost la început o problemă de lucru în sistem integrat. A durat puţin până ne-am sincronizat cu toţii. Nu am ce să reproşez, suntem o echipă şi se vede în rezultatele combaterii pandemiei. Sigur, întotdeauna este loc de mai bine.
Rep.: De când a fost achiziționat aparat PCR de testare, câte astfel de teste au fost prelucrate la Tulcea?
A.I.: Faptul că am fost printre primele judeţe care am reuşit să autorizăm latoratorul ne-a ajutat foarte mult. Avem peste 12 mii de teste lucrate. Până să achiziţionăm aparatul PCR de testare, aşteptam foarte mult rezultatele de la Constanţa. Dura două zile până ne veneau de acolo. Între timp, cei suspectaţi că sunt infectaţi nu puteau fi internaţi şi, pe cale de consecinţă, nu puteam gestiona contacţii. Acum, de dimineaţă se prelucrează testele, iar în jur de ora 16.00 vin rezultatele. În afară de laboratorul nostru, la Tulcea este şi un laborator privat care are o capacitate de 800 de teste pe zi. Acum prelucrăm teste şi pentru Constanţa. Sunt mai multe centre de prelevare probe şi două centre PCR.
Rep.: Cum stă județul Tulcea din punct de vedere al numărului de infectări?
A.I.: Sunt 350 de noi cazuri. Este o creştere şi la nivelul judeţului Tulcea, dar este o creştere la nivelul întregii ţări. Săptămâna trecut am înregistrat 19 cazuri, circa 5 pe zi. De la debutul pandemiei şi până în prezent, a fost o situaţie delicată şi la Cerna, au fost 6 cazuri într-o săptămână, dar s-a rezolvat. Nu au fost focare, ci cazuri per familii. La nivelul judeţului nu am avut focare în centre de copii şi bătrâni, nici în spitale – nu au fost probleme care să ducă la închiderea vreunei secţii.
Rep.: Ce alte măsuri au mai fost luate? Cum gestionaţi situaţia în cadrul şantierului, de exemplu?
A.I.: La Vard au fost câteva cazuri isolate, dar se fac controale periodic. Dânşii respectă măsurile – au termoscaner. Vineri, 14 august, echipa Direcţiei de Sănătate Publică a fost în verificare la Vard. În fiecare dimineaţă, ne întâlnim cu DSP, IPJ, IJJ şi celelalte instituţii cu atribuţii în sensul verificării măsurilor de combatere a răspândirii COVID şi analizăm situaţia la nivelul judeţului. În funcţie de aceast, decidem ce e de făcut.
Rep.: Câte sancţiuni au fost aplicate de la începutul stării de alertă, pentru nerespectarea măsurilor la care faceţi referire? Ce exemple ne puteţi oferi?
A.I.: Nu este important numărul de sancţiuni. Am mers pe prevenţie. Spre exemplu, în prima săptămână de la introducerea obligativităţii purtării măştii au fost date doar avertismente, nu şi amenzi. În schimb, am avut toleranţă zero pentru cei care nu respectă măsura izolării şi carantinării. Au fost întocmite şi 4 dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Rep.: În încheiere, vă rugăm să transmiteți un mesaj locuitorilor județului Tulcea.
A.I.: Să fie vigilenţi în continuare şi să respecte cele trei reguli de bază: igiena personală, să poarte mască, distanţare socială. Să aibă încredere în autorităţi şi să se informeze din surse oficiale.
Alexandra CUCU