Reprezentanții Cardiozone Med doresc să construiască o nouă clinică în Constanța. Primăria a publicat anunțul de intenție de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal, pentru zona delimitată de Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, strada Farului, strada Salcâmilor, proprietăți private și alee de acces. Acesta a fost lansat în consultare publică în luna martie, iar în cursul zilei de 16 aprilie, Municipalitatea a publicat raportul informării și consultării publicului. Mai mulți constănțeni au transmis că nu sunt de acord și că zona este deja supraaglomerată. Precizăm că au fost transmise și observații în care cetățenii consideră oportună investiția.
Prin documentația urbanistică se propune împărțirea zonei studiate în trei zone de regIementare: ZRLS – subzona locuințelor colective înalte cu P+8 – 10 niveluri, situate în ansambluri preponderent rezidențiale, ZR12a1 – locuințe individuale cu maximum 18 metri înălțime, situate în afara perimetrelor de protecție și ZMa – zona mixtă situată în interiorul perimetrelor de protecție, aceasta fiind cea propusă pentru viitoarea construcție.
Noua construcție dorită de Cardiozone, cel mai probabil de natură medicală, se va racorda la rețelele de utilități existente în zona de studiu, fără incomodarea circulației publice ori a accesului la terenurile din apropiere, potrivit documentelor. Iar locurile de parcare necesare obiectivelor propuse vor fi asigurate în limita proprietății, fără afectarea domeniului public ori a proprietăților învecinate. Pe teren vor fi amenajate 31 de locuri de parcare.
Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost transmise observații, formulate de către proprietari care locuiesc în zona de studiu. Astfel, Asociația de proprietari nr. 697 și-a transmis dezacordul față de construirea unui nou imobil într-o zonă deja foarte aglomerată, lipsită de parcări, spații verzi și locuri de joacă.
„În perioada programului de funcționare a clinicii existente, calea de acces în parcarea rezidențială, cât și calea de acces pietonală sunt blocate de autoturismele clienților/angajaților clinicii, neexistând locuri de parcare amenajate pe domeniul public pentru clinică, așa cum sunt menționate în avizul de oportunitate; studiul de circulație întocmit în anul 2023 nu este actualizat; rețeaua de utilități publice (canalizare) a blocului LE42 trece pe terenul aferent imobilului propus, iar în documentația PUZ nu se menționează mutarea canalizării; prin propunerea PUZ se va interveni major și se va sparge conformarea zonei, predominat front la stradă alcătuit din locuințe (P+E), imobilul propus având un volum mult mai mare față de restul propunerilor“, se arată în sesizare.
Cristian B. a trimis și el o sesizare, prin care își exprimă dezacordul față de propunerile PUZ. Acesta susține că este distanța mică fața de blocul învecinat în care locuiește și noul imobil propus, așa că va afecta securitatea la incendiu și însorirea locuințelor. De asemenea, cetățeanul mai punctează și faptul că zona de reședință este deja supraaglomerată, prin dispariția locurilor de parcare de pe Bulevardul Al. Lăpușneanu, iar noua propunere va strica echilibrul zonei, în raport cu restul construcțiilor cu regim de înălțime (P+E).
Ce spune elaboratorul Planului Urbanistic Zonal
Prin răspusurile formulate, elaboratorul PUZ a menționat următoarele: referitor la locurile de parcare necesare noului imobil, acestea se vor propune în interiorul parcelelor, nu pe stradă, iar necesarul de locuri de parcare se va stabili la faza autorizației de construire.
Totodată, se propune suplimentarea cu trei locuri de parcare publice, ajungând la un total de 37 de locuri.
„Domeniul public nu va avea de suferit, atât angajații, cât și pacienții vor parca pe locuri special amenajate, proprietățile private din zonă nu vor identifica disconfort, pentru că toate vehiculele care vin pentru această funcțiune vor avea un loc special de staționat și nu se vor mai identifica pe domeniul public – referitor la tipologia țesutului urban «locuințe amplasate la stradă și pe limita de proprietate, parcelele lungi și înguste», documentația PUZ nu va schimba regulile de amplasare ori să condiționeze forma și dimensiunea acestora. Volumul noului imobil este studiat să producă un disconfort minim, integrarea lui în țesut să fie omogenă în raport cu vecinătățile, iar regimul de înălțime admis în cazul parcelei care face obiectul documenției nu va depăși regimul de înălțime maxim admis în zonă, P+5. Referitor la lipsa locurilor de joacă, pentru funcțiunea propusă, această mențiune nu face obiectul PUZ-ului, locurile de joacă trebuie integrate în cadrul zonelor de locuire colectivă“, explică elaboratorul PUZ.
Mihaela GIUGLEA