Masonii din întreaga lume se pregătesc pentru deschiderea unui muzeu al Masoneriei Mondiale, la Riga- capitala Letoniei. Pe pagina oficială a organizației, a fost postat anunțul privind acest eveniment, care va avea loc în primăvara acestui an, în prezența unor nume faimoase.
Muzeul Masoneriei Mondiale din Riga va cuprinde peste 1.500 de exponate din întreaga lume. De asemenea, acesta va fi deschis într-o regiune ”la răscrucea lumilor, o istorie captivantă a masoneriei în regiune, conectată atât cu Rusia, cât și cu diferite părți ale Europei: Suedia, Germania, Franța”, după cum se arată în descrierea oficială care anunță marele eveniment, la care vor participa scriitori și arhitecți, muzicieni. Politicieni și membrii ai aristocrației europene.
”Va fi o ieșire din carantinele enervante și începutul unei noi ere a turismului internațional (…) Colecția muzeului este cea mai mare din Europa de Est și are peste 1500 de exponate din toată lumea. Am cumpărat premise cu peste 300 metri pătrați, am creat un proiect cu una dintre cele mai bune companii de design. Și a mai rămas un singur lucru. Trebuie să construim o expoziție. Acesta este un proiect unic care ajută la înțelegerea istoriei civilizației moderne și învățarea rolului societăților secrete și activitățile lor de astăzi”, se mai arată în postarea făcută publică în mediun online.
Se caută finanțatori
Pentru acest proiect aproape finalizat, organizatorii au anunțat că ar mai fi nevoie de bani, circa 150.000 de euro, bani pe care speră să-I strângă printr-o strângere de fonduri, dar nu oricum!
”Vă invităm să vă aduceți contribuția. O puteți face în mod anonim sau să vă apară numele în Cartea Fondatorilor Muzeului Masoneriei Mondiale.
Puteți primi ulterior un bilet gratuit la muzeul nostru, refecu numele dumneavoastră în Cartea Fondatorilor. Și veți avea și un document oficial care să ateste că sunteți unul dintre fondatorii Muzeului Masoneriei Mondiale.
Veți primi un frumos certificat personalizat, și vă invităm la deschidere în primăvara anului 2021. De asemenea, veți avea ocazia să participați la întâlniri cu oameni de știință interesanți, celebrități (francmasoni și nu numai), vizionați excursii online și ne adresați orice întrebări. În general, donația va deveni un bilet nu doar pentru muzeu, ci și pentru istorie. Vă așteptăm la https://masonicmuseum.eu”, mai precizează organizatorii proiectului.
Masoneria sprijină lupta cu pandemia – donații pentru Spitalul Județean Constanța
De precizat că masoneria s-a implicat activ, atât la nivel mondial, cât și la nivel național, în lupta împotriva pandemiei. Un exemplu, Lojile masonice din Constanța, parte a Marii Loji Naționale din România, s-au mobilizat, anul trecut, pentru a susține sistemul medical local în lupta cu noul coronavirus, potrivit unui comunicat.
Astfel, au fost donate echipamente medicale pentru dignosticare şi tratament, 10.500 de viziere, 9.000 de măști de protecție, 13.000 de perechi de mănuși de protecție, 5.000 de combinezoane de unică folosință, 100 de termometre, 10 nebulizatoare, 200 de cagule și peste 7.000 de litri de dezinfectanți, în valoare totală de 450.000 de euro.
Daniel ALBU