Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii a vorbit, în cadrul unor declarații de presă oferite în Constanța, despre proiectul „Alternativa Techirghiol“. Reprezentantul Guvernului spune că acest obiectiv de investiții se află în faza de finalizare a studiului de fezabilitate.
„E înscris pe prioritatea 2 din Programul Național de Transporturi. Cred că au fost depășite toate discuțiile pe care le știu și sunt în zona de finalizare de studiului de fezabilitate (SF)“, a declarat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Precizăm faptul că, în luna februarie 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit răspuns de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța în ceea ce privește acest proiect. Instituția abilitată de mediu a transmis faptul că este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului, dar că nu este necesară efectuarea studiului privind efectuarea impactului asupra corpurilor de apă.
Traseul proiectat pentru obiectivul „Alternativa Techirghiol“ se va desprinde din autostrada de centură a municipiului Constanța (A4), în zona localității Cumpăna, și se va încheia pe teritoriul comunei 23 August, la Km 34+770 existent pe DN 39. După desprinderea din A4, traseul se îndreaptă spre sud, traversează Valea Derea, la Km 1+994, printr-un pod nou, respectiv Canalul Dunăre – Marea Neagra, la Km 2+671, ocolește prin vest localitatea Agigea și se înscrie și pe traseul studiat cu punct de sfârșit zona intersecției giratorii între DN 39 cu DN 39B. Proiectul presupune realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră. Această variantă ocolește localitățile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla și 23 August.
Lungimea totală a traseului „Alternativei Techirghiol“ este de 30.590 km. Profilul transversal tip este realizat pe două benzi pentru fiecare direcție de deplasare, limitate de o bandă de urgență pe partea dreaptă.
Traseul proiectului se desfășoară pe un amplasament nou, fără a folosi trasee (porțiuni) de drum existente. El va fi la o distanță de circa 1 km de zona Lacului Techirghiol care reprezintă un sit Natura 2000 (ROSPA0061 Lacul Techirghiol).
Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate, cât și a proiectului tehnic a fost semnat în 2019, pentru 5,37 de milioane de lei.
Loredana MIHAI
Citește și: