Modificarea kilometrajului unei mașini, interzisă, iar odometrele defecte vor trebui reparate

0
144
foto cul rol ilustrativ/ sursa foto: vezicatface.ro

Potrivit Legii 142/2023, ce se va aplica de luni, 29 mai 2023, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară anul viitor.

Apoi, legea stabilește că „este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”.

Totodată, în document se găsește și definiția manipulării odometrului. Mai exact, manipularea odometrului reprezintă practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul, scrie avocatnet.ro

Noua lege stabilește, mai departe, și că, în cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul ori utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare al mașinii va fi obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la un service autorizat.

Interesant e că actul normativ nu stabilește și sancțiuni pentru încălcarea acestor reguli, după ce în versiunea inițială a proiectului ce a devenit acum lege se propunea închisoare pentru modificarea kilometrajului. Concret, potrivit unui paragraf ce a fost eliminat din forma în care a ieșit din Parlament, proiectul prevedea ca modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul să fie considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.