Încălţăminte adaptată pandemiei! Moş Crăciun a ajuns în siguranţă la toţi copiii cuminţi. Grigore Lup este cel care i-a creat moşului „ghetele de distanţare socială” într-un atelier din Cluj Napoca. Aşadar, încălţămintea a fost adaptată contextului pandemic. Grigore Lup a ajuns renumit în lume pentru pantofii pe care îi realizează. Încălţările făcute manual în Cluj Napoca se vând în toată lumea, respectiv România, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franța, Belgia, Luxermburg, Olanda.
Creatorul de pantofi a declarat în cadrul unui interviu Focus Press faptul că încălţămintea este făcută din piele naturală. Despre pasiunea sa pentru încălţăminte, Grigore Lup ne-a împărtăşit că a început la 16 ani, atunci când a devenit ucenic. De altfel, încălţările care îi ies din mâinile lui sunt nonconformiste. Grigore Lup este singurul român care a realizat pantofii de „distanţare socială”, iar comenzile nu au întârziat să apară.
Tot Grigore Lup a conceput şi ghetele pentu Moş Crăciun. Mărimea ghetelor este una deosebit de mare. Moş Crăciun le va purta în seara de Ajun, când va merge din casă în casă pe la toţi copiii cuminţi. Este vorba despre nişte ghete mărimea 75 care au lungimea de peste jumătate de metru. A intrat foarte multă piele în confecţionarea acestor ghete. Au şi o talpă specială, pentru a nu aluneca Moşul atunci când merge pe la toţi copiii în seara de Ajun.

Facem precizarea că în noaptea de 24 spre 25 de decembrie, copiii din întreaga lume îl aşteaptă pe Moş Crăciun. Nu contează că îl numesc Santa Claus, Samichlaus, Pere Noël, Sinter Klaas, Babuşka, Joulupukki ori Viejito Pascuero, fiecare dintre copii e bucuros ştiind că va primi un dar de la Moş Crăciun.

Tradiţia legată de Moş Crăciun, care împarte daruri copiilor cuminţi în noaptea de 24 spre 25 decembrie, a apărut în secolul al IX-lea – el fiind prezentat ca un bătrânel cu barbă, îmbrăcat într-un costum roşu cu blăniţă albă pe margini, cizme negre şi o căciulă roşie. La locuinţa moşului sosesc zilnic o mulţime de scrisori trimise de copii din toată lumea. Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph, cel cu nasul roşu. El îi conduce pe ceilalţi reni: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.

Reporter: Dvs ați găsit soluția pentru cei care nu respectă distanțarea socială. Ați lansat o colecție inedită de încălțăminte, respectiv pantofi și ghete pentru distanțare socială. Povestiți-ne cum a început totul.
Grigore Lup: Eu fac încălțăminte de la vârsta de 16 ani. Am venit la Cluj unde am învățat ucenicia, la Casa de Modă. Eram multe grupe de cizmari, blănari, croitori în cooperație. Din păcate, în ziua de azi nu mai există școlile acestea. Am făcut un curs de calificare și după șase luni mi s-a dat să fac o pereche de pantofi ca să vadă dacă îmi iese sau nu-mi iese. Am făcut și au ieșit pantofii bine și de la 16 ani m-am angajat și am avut carte de muncă. Am lucrat în Casa de Modă până ce am plecat în armată. După armată m-am întors tot la Casa de Modă și am lucrat până la Revoluție și apoi încă 2 sau 3 ani. Apoi m-am angajat la fostul șef al Casei de Modă din Cluj Napoca. Am lucrat la dânsul cam 4 ani. Ulterior mi-am deschis eu un atelier. Am vrut să fac încălțăminte pentru copii. Văzusem că pe piața din Cluj nu exista și am încercat să fac încălțăminte pentru copii din pile, dar nu a mers bine. Am trecut apoi la alt gen de încălțăminte și am început a umbla pe la piețe și târguri. Cam așa mi-am vândut la început marfa până a venit prima criză. Atunci a fost destul de greu și am intrat pe încălțăminte tradițională. Am păstrat gama cealaltă: gală, sport. Lucrez orice gen de încălțăminte. Lucrez cu teatre, opere, artiști și am făcut încălțăminte tradițională. În perioada aceea, la prima criză am lucrat pentru ansamblurile din subordinea primăriilor, Case de Cultură. Ei, totuși, mai aveau bani. O perioadă mi-a mers și am scăpat de criză. Am făcut încălțăminte întruna.
Rep.: Cum ați ajuns să lucrați pentru teatre și să confecționați acei pantofi pentru artiști?
Grigore Lup: Pentru teatre am făcut diverse încălțăminte. Sunt tot felul de spectacole medievale, mai noi, mai vechi, și regizorii îmi trimit tot felul de fotografii și noi ne adaptăm imediat. Avem un atelier mai mic, având numai 10 angajați. Noi nu trebuie să lucrăm în serie mare. Imediat ne putem adapta. Din București lucrez cu aproape toate teatrele cred că și în Constanța am făcut. Mai mult ca sigur am făcut și pentru Constanța. A venit criza cu pandemia și atunci ne-a anunțat că trebuie să închidem. Când a început criza dintr-o nu a mai intrat nimeni în prăvălie. Am beneficiat și eu de șomajul tehnic. Am trimis oamenii în șomaj tehnic și eu am rămas la firmă. Am văzut în stânga și în dreapta că lumea nu respectă distanța fizică și stăta înghesuiți unul în altul și m-am gândit să fac o pereche de pantofi lungi de jumătate de metru. I-am făcut și i-am postat pe pagina de Facebook unde am scris încălțăminte pentru distanțare socială.
Rep.: Cu alte cuvinte, dvs. ați găsit soluția pentru cei care nu respectă distanța socială?
Grigore Lup: La asta m-am gândit cumva să atrag atenția, să fac cumva să respecte. După ce am postat pantofii pe pagina de Facebook a doua zi m-au contactat aproape toate televiziunile din România, plus multe ziare și agenții. După care a venit Agenția Reuters și ei m-au dat în toată lumea.
Rep.: Ce clienți aveți? Din ec țări sunt aceștia? Spre ce țări trimiteți colete?
Grigore Lup: Am primit comenzi din Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franța, Belgia, Luxermburg, Olanda. Am primit comenzi din multe țări. Mi-au comandat persoane fizice, dansatori, dar chiar și solistul unei trupe rock din Canada.
Rep.: Cu alte cuvinte ați lansat o colecție inedită de pantofi, respectiv acești pantofi de distanțare socială, dar și ghete pentru distanțare socială.
Grigore Lup: De exemplu, când s-au îmbolnăvit fotbaliștii de la CFR, am făcut și pentru Dan Petrescu un pantof sport mare. A fost prezentat de mai multe televiziuni.

Rep.: Ce altă vedetă s-a mai numărat în fară de Dan Petrescu?
Grigore Lup: Fac încălțăminte pentru mulți artiști, dar în timpul pandemiei am făcut mai mult pentru persoane fizice din România
Rep.: Ce încălțăminte ne recomandați să purtăm în această iarnă ținând cont și de pandemie?
Grigore Lup: Ţinând cont şi de pandemie ar fi bună şi o pereche de ghete de distanţare socială. Este bine ca pe timp de iarnă să se folosească o încălţăminte dintr-o piele mai groasă, nu recomand niciodată velurul. Străzile noastre nu sunt ca în occident. Când plouă şi trece o maşină pe lângă tine stropii se imprimă şi velurul nu se curăţă. Încălţămintea trebuie să fie din piele bună de viţel, căptuşite cu blană şi talpă neapărat antiderapantă. În mod special să fie talpa de cauciuc. Sunt puţin mai grele, dar sunt foarte rezistente în comparaţie cu alte tălpi.
Rep.: Duneavoastră, recent, din ceea ce ştim, aţi reuşit să creaţi aceste „ghete de distanţare socială” inclusiv pentru Moş Crăciun.
Grigore Lup: Da! Am fost contactat de Moşul. A venit personal în România şi i-am făcut o pereche de ghete foarte frumoase. Era păcat să se anuleze sărbătorile şi copiii să rămână supăraţi acasă că Moşul nu poate să ajungă la ei. Aşa că m-a contactat şi i-am făcut o pereche de ghete foarte frumoase, mărimea 75. Nu o să aibă probleme. Copiii să stea liniştiţi că Moşul ajunge la fiecare.

Rep.: Moş Crăciun va ajunge în siguranţă la copii cu aceste „ghete de distanţare socială”?
Grigore Lup: Sută la sută! Moşul a venit, le-a probat şi i-a plăcut foarte mult ghetele. Am făcut şi o dublură şi mi-a lăsat şi mie una ca să am de amintire. Am făcut două perechi de ghete. Aşa că una o păstrez şi una i-o dau Moşului.
Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO!
Alexandra VASILE