Primăria Municipiului Constanța a eliberat, zilele trecute, autorizația necesară pentru reabilitarea și consolidarea malurilor Lacului Tăbăcărie. Este vorba despre Autorizația de Construire nr. 163 care vizează „reabilitarea și consolidarea malurilor Lacului Tăbăcărie”. Documentul este valabil doi ani.
Precizăm faptul că, la sfârșitul lunii octombrie 2023, consilierii locali constănțeni au votat proiectul pentru aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru reabilitarea și consolidarea malurilor Lacului Tăbăcărie. În ședința din data de 14 februarie a.c., a fost votat și proiectul privind aprobarea devizului general actualizat în etapa Proiect Tehnic.
În octombrie 2023, valoarea totală estimată a investiției era de 36.846.871,17 lei, TVA inclus, adică 7,4 milioane de euro iar în documente se arătă că prețul lucrărilor de reabilitare a malurilor ar putea crește „substanțial“, dacă nu se vor lua măsuri urgente, ceea ce s-a și întâmplat. Conform devizului general actualizat, valoarea investiției este acum de 51.278.765,24 lei, TVA inclus, adică peste 10,2 milioane de euro.
„Lucrările de reabilitare se vor executa pe baza datelor furnizate de studiile de teren şi de expertiza tehnică în urma căreia s-a concluzionat că este necesară luarea de măsuri urgente de punerea în siguranță a malurilor, prin măsuri de consolidare a apărării de mal degradată, astfel că, dacă nu se iau măsuri urgente de reabilitare a apărării de mal, procesele de degradare se vor accentua, iar costurile lucrărilor de reabilitare se vor mări substanțial”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
În cadrul Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, proiectantul a analizat două soluții tehnice și a evaluat, din punct de vedere tehnic, economic și exploatare avantajele și dezavantajele soluției ce va fi aleasă pentru a fi pusă în practică. Documentația a fost avizată favorabil, conform Avizului consultativ nr. 167.292/31.08.2023, emis de Comisia tehnico-economică (CTE) din cadrul Primăriei Municipiului Constanța. Prin soluția nr. 1, acceptată în CTE, proiectantul propune executarea unui ecran din planșe din material compozit, pe tot conturul lacului. De aceea, este necesară și executarea unor lucrări auxiliare, pentru a asigura o continuitate uniformă a ecranului și a aleii pietonale de pe conturul lacului.
Lacul Tăbăcărie are o suprafață de 80,98 ha și este situat în intravilanul municipiului. El este înconjurat de parc, afiliat în domeniul public al Constanței, zonă de promenadă pentru locuitorii municipiului, dar şi pentru turiști. Este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneza cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha. Relativ izolat de sursele naturale, acesta este dependent de aportul de apă din Lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie. Surplusul de apă este deversat din Lacul Tăbăcărie în mare, printr-un stăvilar situat în punctul „Pescărie“.
Loredana MIHAI
Citește și: