În perioada 14 – 22 februarie 2024, Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu va fi închis pentru reorganizarea expoziției de bază și prezentarea, pentru prima oară după mai mulți ani, a lucrărilor de grafică din colecția muzeului.
Precizăm că aceste lucrări nu pot fi expuse permanent, conform normelor de conservare. Începând cu 23 februarie 2024, vă așteptăm să descoperiți cu acest prilej, lucrări de o excepțională frumusețe! Expoziția de grafică va sta pe simeze până în data de 31 mai 2024.
Facem precizarea că Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu a fost fondat de Gheorghe Vintilă, medic și colecționar de artă, originar din Topalu. În anul 1960, doctorul Gheorghe Vintilă a donat 228 de lucrări din colecția sa Primăriei Topalu, înființându-se astfel, ca un omagiu adus părinților săi, Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu.
Cum a ajuns medicul Gheorghe Vintilă (1898-1978) să dețină una dintre cele mai valoroase și rafinate colecții de artă românească (nu mai puțin de 340 de lucrări)? La începuturi, a acumulat un fond modest ca valoare artistică de peste 30 de lucrări. Colecția sa a evoluat în momentul în care l-a cunoscut pe marele Oscar Han (1891-1976), care i-a devenit sfătuitor și i-a făcut cunoștință cu marii artiști ai epocii.
Astfel se explică cum în colecția medicului au intrat opere semnate de Nicolae Tonitza, loan Andreescu, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Francisc Șirato, Nicolae Dărăscu, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Jean A.l. Steriadi și nume sonore. Medicul a avut o adevărată slăbiciune pentru Tonitza, de la care a achiziționat nu mai puțin de 25 lucrări.
Din 8 martie, peste 100 de opere din colecția sa vor putea fi admirate la Art Safari Taine și Comori, din București, în cea mai așteptată expoziție a primăverii: „Muzeul Secret”. Toate lucrările din Topalu vor pleca la București cu avizul Ministerului Culturii și pază militară.
A.V.
Citește și: