În decembrie 2019, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră, în vederea reducerii eroziunii costiere și asigurării unui grad corespunzător de protecție în șase zone de pe litoral, printre care și Costinești.
Licitația are o valoare totală estimată de peste 1,6 miliarde de lei, fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare, dintre care 296.189.808,5 lei au fost alocați pentru protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești. Lucrările fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza II (2014-2020)“.
Astfel, la Costinești trebuie să fie demolat digul existent, să fie construite epiuri marine noi încastrate în țărm – 2.550 metri liniari -, să fie extinsă plaja, prin înnisipare artificială, și să fie amplasați recifi artificiali. În urma lucrărilor, vor rezulta 16 ha de plajă nou-creată, o plajă emersă cu o lățime medie de 60m și o lungime de 2.550m.
Dar lucrările nu vor demara prea curând, deși licitația a fost lansată încă de la sfârșitul anului 2019. Aceasta a fost întârziată încă de la început, deoarece termenul-limită până la care au putut fi depuse ofertele pentru reabilitarea litoralului românesc în perimetrul Costinești – 2 Mai a fost amânat până la 28 mai 2020, față de 31 martie 2020, termenul inițial. Iar apoi a tot fost amânată data-limită de evaluare a ofertelor și abia în aprilie a.c. licitația a fost finalizată, dar fără desemnarea niciun câștigător. Astfel, ea va fi reluată.
Deocamdată, ABADL nu ne-a oferit mai multe informații: dacă le va transmite, le vom publica imediat.
Potrivit datelor din SICAP, pentru extinderea plajei din Costinești au depus oferte majoritatea firme sau asocieri de firme din alte țări: Olanda, Cipru, Belgia etc.
- Baggerwerken Decloedt en Zoon NV din Belgia, parte a DEME Group, ce are ca terți Dredging International Services (Cyprus) Limited și Dredging International N.V. (tot parte a grupului), și ca subcontractori International Marine & Dredging Consultants NV (Belgia) și firmele românești Iridex Group Plastic și Tractebel Engineering SA, parte a Tractebel Engie.
- asocierea CCCC Dredging (Group) CO., LTD. (lider) – Saga Logistics Management – CDR International BV
CCCC Dredging (Group) Co., Ltd. este un observator al International Association of Drilling Contractors (SUA) și un contractant mondial, filială a China Communications Construction Company Ltd. Saga Logistics Management are sediul în Mamaia și ca asociați pe Rita-Andreea Mureșan, Adriana Maria Mureșan și pe Ionuț-Dragoș Neagu. Iar CDR International BV este o firmă de consultanță în inginerie din Olanda.
Cele trei firme terți pe CCCC Shanghai Waterway Engineering Design and Consulting Co., Ltd. și pe CCCC Shanghai Dredging CO., LTD., ca terț și subcontractant pe CCCC Tianjin Dredging Company Limited și ca subcontractant pe WenweiHR Wallingford Ltd, din Marea Britanie.
- asocierea Rohde Nielsen A/S (lider) – Six Construct Al Duqm LLC – Besix – Six Construct Company Limited
Rohde Nielsen A/S este o firmă din Danemarca, Six Construct Al Duqm LLC din Oman, Six Construct Company Limited din Emiratele Arabe (Dubai), iar Besix, unul dintre cei mai importanți contractori internaționali din lume, cu sediul la Bruxelles.
Cele patru firme au ca subcontractanți DCS Delta Coastal Services B.V. din Olanda, DHI A/S și societatea comercială românească Cirrus Project, al cărei unic asociat este Ramona Cleopatra Nacea.
Valentin ISPAS