Analiză: argumente pro şi contra / Potenţialii candidaţi, cu plusuri şi minusuri
Primăria Constanţa este o redută râvnită de PNL, dar scăpată printre degete la alegerile locale din 2016, deşi trendul părea unul favorabil unui candidat de dreapta. PSD a reuşit, prin Decebal Făgădău, să-şi adjudece continuitatea la cârma administraţiei locale, după un Radu Mazăre care probabil că ar fi fost primar şi astăzi dacă DNA nu ar fi cutezat să îi răscolească activitatea.

În vara acestui an vom avea din nou alegeri locale; Decebal Făgădău va candida pentru încă un mandat, iar partidul din partea căruia este aşteptat cel mai puternic contracandidat, PNL, încă şovăie să anunţe o decizie. PNL are, fără doar şi poate, o misiune extrem de grea. Desemnarea candidatului ideal se “joacă” între următoarele nume: din interiorul PNL, un potenţial candidat ar fi George Niculescu (actualul prefect). “Nenorocirea” cu acest “potenţial” este că, deşi partidul a făcut tot posibilul pentru a-i oferi o rampă de lansare (vezi AICI), care să îi confere notorietate şi crediblitate, Niculescu nu a mişcat nimic. Deşi avea ocazia, din postura de prefect, să comunice eficient şi să se poziţioneze în forţă pe “piaţa candidaţilor”, Niculescu s-a făcut remarcat printr-o gestionare defectuasă a cazului “Lupoaică”, un subiect în care s-a lăsat atras deşi nu avea nici o vină. Comunicând pe această temă, în loc să abordeze, cu insistenţă, alte chestiuni din municipiu şi judeţ, Niculescu a devenit un soi de victimă a afacerilor rudelor sale, având, aşadar, o “ştampilă” în frunte greu de trecut cu vederea.

Ionuţ Rusu, cel pe care îl putem vedea de puţin timp pe panourile în care îşi face reclamă pentru firma pe care o manageriază, Stargate, în încercarea de a câştiga notorietate, este, momentan, un necunoscut. Şi va rămâne aşa, dacă PNL nu îi va permite să facă ceva, orice, despre care să audă şi să vorbească toată lumea. La fel, probabil că Rusu nu are nici experienţă administrativă – cel puţin aşa reiese din declaraţiile de până acum. Nu înseamnă că nu ar putea recupera, însă foarte, foarte greu.

Ovidiu Cupşa este potenţialul candidat al PNL care are notorietate, dar pe care cei mai mulţi liberali din conducerea organizaţiei judeţene Constanţa nu îl doresc. Prezent într-o emisiune televizată, Septimiu Bourceanu, prim-vicepreşedintele PNL Constanţa, declara că el nu l-ar vota pe Ovidiu Cupşa. Nici el, dar nici alţi liberali, iar principalul reproş la adresa lui Cupşa este eticheta de fost om al echipei Mazăre-Constantinescu. Degeaba declară Cupşa şi face demonstraţii că lucrurile nu stau aşa, pentru că în mintea unora este fixată această percepţie. Ba mai mult, în toate apariţiile de până acum, când aşteptările erau ca el să îl atace pe Făgădău – “continuatorul lui Mazăre”, Cupşa a luat poziţia de non-combat la adresa actualei administraţii locale.

O variantă pentru PNL ar fi senatorul Vergil Chiţac. El a mai candidat din partea PNL la Primăria Constanţa, în 2016, când a obţinut un scor bun, fiind la acea dată şi proaspăt preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Constanţa. Ulterior, a candidat din partea aceluiaşi partid pentru Parlament, însă la scurt timp a stricat relaţia cu PNL, demisionând cu scandal şi acuzaţii la adresa unor colegi. În contextul dat, este de la sine înţeles de ce mulţi liberali nu l-ar mai dori încă o dată candidat din partea acestui partid la Primăria Constanţa, deşi oarece notorietate are şi probabil că are şi şanse să învingă PSD, dar cu PNL în spate. De altfel, PNL este şi motorul care în 2016 l-a ajutat să avanseze rapid. Este exact reproşul principal care i se aduce din rândurile liberalilor: a candidat, a scos un scor bunicel, apoi a mers la Parlament, de pe lista PNL, după care “a pârjolit” tot în urma lui; de ce ar repeta liberalii istoria cu acest candidat?! Ca să-i asigure încă un mandat, dacă nu de primar, atunci de parlamentar?
Pe de altă parte, Vergil Chiţac a declarat, pentru Focus Press, că nu exclude varianta de a candida din partea PNL sau cu sprijinul altui partid: „Nu în orice condiţii”. „Cel mai probabil voi candida independent. Momentan îmi fac programul de guvernare locală, care este foarte important pentru mine”, a spus Chiţac.
O discuţie în sânul PNL a fost şi aceea de a avea candidat comun cu USR, însă senatorul Stelian Ion (USR) nu ar bifa cele mai mari intenţii de vot în momentul de faţă – cel puţin aşa arată un studiu vehiculat în rândul liberalilor, datele indicându-l pe Vergil Chiţac mai bine poziţionat (peste 10-12% cât ar avea Stelian Ion în intenţia de vot). Un alt argument al liberalilor împotriva alegerii lui Stelian Ion ar fi acela că senatorul nu a menajat deloc PNL în luările sale de poziţie, prin urmare… de ce l-ar susţine partidul, când el a părut determinat să rupă toate punţile de comunicare eficientă? Stelian Ion ar fi avut mari şanse ca, sprijinit de PNL, alături de USR, să câştige bătălia cu „ciuma roşie” – apel pe care îl face acum, însă, din câte se pare, tardiv. Adică, cum ar fi „guvernat” Stelian Ion cu PNL după alegeri, dacă, înainte de a-şi consolida poziţia, a făcut tot posibilul să dea în cap PNL-ului?
Acestor nume li se alătură candidaţi pe care PNL nu îi ia în calcul să îi reprezinte, dar îi indicăm pentru a arăta cât de aglomerată va fi lista pentru localele din acest an: Horia Constantinescu (cel mai probabil independent, deşi ar fi dorit ca PSD să îl sprijine), Titus Mircea Dobre (deputat Pro România, fost PSD), Tudorel Chesoi (fost consilier local PNŢCD), Nicoleta Ploscaru. Probabil că lista va mai fi completată şi de alte câteva nume sau se va nuanţa.
Revenind la PNL, o variantă ideală de candidat ar fi deputatul Bogdan Huţucă, preşedintele organizaţiei judeţene. Bună – pentru că ar demonstra că îşi asumă provocarea, din postura de lider al liberalilor constănţeni, însă el se pare că nu îşi doreşte acest lucru. Varianta nu este bună nu doar pentru că, din câte se pare, Huţucă nu îşi doreşte, dar şi pentru că el nu are suficientă notorietate. Modalităţi pentru câştigarea notorietăţii, în scurt timp, există însă. Şi, chiar dacă prin această candidatură nu ar reuşi să câştige lupta pentru Primăria Constanţa, Huţucă ar câştiga un război pe următorii 4 ani: ar ţine echipa PNL unită (în cazul unui alt candidat, reacţiile ar fi extrem de proaste – ca de exemplu Chiţac sau Cupşa), iar partidul va avea un cuvânt de spus în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa. Mai există şi varianta ca, în cazul în care pierde alegerile, să fie schimbat de la conducerea PNL Constanţa, însă acest aspect parcă nici nu mai contează.
Alexandra CUCU
Foarte interesanta evolutia ce va urma. Si spun interesanta prin prisma alegerilor anticipate, cumularea celor doua scrutinuri. Multi din cei nominalizati nu vor mai fi regasiti pe listele pentru primarie. Oricum scopul lor era câștigarea notorietatii care sa le asigura un fotoliu de parlamentar. Primul dispare va Stelian Ion… cine urmeaza? Chitac? Hai s afacrm pariurile!