Tragedia de la 2 Mai, unde doi tineri au murit după ce un șofer drogat a intrat cu mașina în ei, a ridicat multe semne de întrebare. Faptul că anumiți tineri care vin pe litoral, și nu numai, consumă substanțe interzize nu este o noutate. De altfel, polițiștii desfășoară, periodic, razii pentru depistarea persoanelor care consumă droguri. Mulți ajung la Spitalul Județean Constanța, pentru că prezintă diverse simptome. De exemplu, de la 1 mai și până la 31 iulie a.c., peste 100 de persoane au fost testate pozitiv.
La Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Constanţa, sute de persoane au fost testate pentru a vedea dacă au consumat droguri sau nu. Multe dintre acestea s-au prezentat cu simptome severe.
„Din luna mai și până la sfârșitul lunii iulie, au fost efectuate aproximativ 300 de teste rapide pentru depistarea consumului de substanțe interzise. Mai bine de un sfert dintre persoanele testate au fost pozitive. Pacienții care ajung la Urgențe din cauza substanțelor interzise prezintă diverse simptome. De la stare de agitație psihomotorie, până la comă, tulburări cardiace ori stop respirator“, au precizat reprezentanții SCJU Constanța.
Amintim că, peste 2.500 de pacienţi s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean din Constanţa în minivacanţa de Sfânta Maria, iar sute dintre aceştia au fost internaţi. Trei dintre pacienţi au fost victime ale unor accidente de submersie, fiind scoase din mare, iar în pofida eforturilor depuse de către personalul medical, unul dintre ei a decedat. În perioada menţionată, fluxul de internări şi externări a fost unul continuu, secţiile cu cea mai mare adresabilitate fiind Pediatrie, Cardiologie, Neurologie, Obstetrică Ginecologie.
Mihaela GIUGLEA