La începutul acestei săptămâni, magistrații constănțeni l-au condamnat pe preotul MSE la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare.
Luni, 13 aprilie 2020, un echipaj de Poliție a oprit în trafic o mașină, condusă de preotul de la Biserica Naşterea Domnului din Eforie Nord sub influența băuturilor alcoolice: rezultatul etilotestului a fost de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta fusese amendat, cu 2.000 de lei, în aceeași zi, deoarece părăsise domiciliul fără declarație, încălcând restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
După mai bine de doi ani, luni, 1 august a.c., judecătorii constănțeni l-au condament pe preotul MSE la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, care va curge de la data rămânerii definitive a sentinței.
Fața bisericească va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă în folosul comunității timp de 90 de zile: la Spitalul de Pneumoftiziologie sau la Primăria Eforie.
Însă, hotărârea Judecătoriei Constanța nu este definitivă și deja a fost atacată, cu apel, de inculpat.
„În baza art. 336 alin. (1) C.pen., rap. la art. 396 alin. (1), (2) și (10) C.proc.pen., condamnă pe inculpatul E.M.-S. (…) la o pedeapsă de 1 an și șase luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
În baza art. 93 alin. (1) C. pen., pe durata termenului de supraveghere inculpatul este obligat să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existență.
În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen, impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Constanța sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.
În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța sau la Primăria Eforie, pe o perioadă de 90 de zile, în condiţiile art. 57 din Legea nr. 253/2013.
În baza art. 404 alin. (2) C.proc.pen. atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 C.pen., privind cazurile în care se poate dispune revocarea suspendării sub supraveghere, în cazul încălcării măsurilor și obligațiilor impuse“, se arată în soluția pe scurt.
Valentin ISPAS