Afacerile cu terenuri din zona Corbu par că îi determină pe unii afaceriști să recurgă la gesturi incredibile. Pentru a pune mâna pe unele terenuri, unii sunt în stare să facă moarte de om, ceea ce s-a și întâmplat în urmă cu 13 ani. Pentru cine nu-și mai amintește, afaceristul constănțean Liviu Dorin Bamburic a fost executat în scara unui bloc, împușcat de mai multe ori de un grup de indivizi din Galați, veniți special la Constanța pentru a-l scoate ”din joc” pe Bamburic, dintr-o ”afacere” cu terenuri. La vremea respectivă, asasinii au declarat, în instanță, că cel care ar fi comandat asasinarea lui Bamburic ar fi fost Dragoș Boștină, prin Nicolae Purichea, doi indivizi din zonă, foști parteneri de afaceri. Numele lui Purichea apare și în speța de față, în cele ce urmează, tot în legătură cu un teren.
Un localnic din Corbu, proprietarul unui teren extravilan în suprafață de 3,16 hectare – teren agricol, s-a trezit, în urmă cu 3 ani, că nu mai este el proprietarul, de vreo 11 ani, deși el a plătit impozit pe imobilul pe care l-a dat și în arendă, având titlul de proprietate și documente justificative.
Potrivit reclamantului Dumitru Leonte, un grup de persoane, cunoscute în zonă, și-au însușit terenul în baza unei procuri notariale falsificate, iar terenul său a fost vândut de 3 ori într-un singur an. Unul dintre cumpărători este chiar Nicolae Purichea, cel despre care se presupune că a comandat uciderea lui Liviu Bamburic. Dumitru Leonte susține că, fiind plecat în Spania de circa 20 de ani, terenul său a fost dat în arendă, iar impozitul a fost plătit la zi până în 2018, când a aflat că cineva și l-a însușit pe nedrept. Totul s-a aflat în momentul în care arendașul care se ocupa de exploatarea terenului a fost anunțat că nu va mai putea cultiva pe el, întrucât aparține altui proprietar. Bineînțeles că, în secunda doi, a fost anunțat proprietarul aflat în Spania, care s-a grăbit de urgență să ajungă pentru clarificarea situației. Asta se ântâmpla în 2018.
Mergând pe firul evenimentelor, Leonte a aflat că terenul său a fost vândut și revândut de mai multe ori, în mod ilegal, prin folosirea de documente false.
Ce spune reclamantul
”După 12 ani, de când terenul s-a vândut în baza procurii pe care nici notarul nu o recunoaște, am aflat că nu mai suntem proprietari. S-au făcut contracte succesive, s-a vândut același teren de 3 ori într-un singur an. Pe parcela respectivă nu a venit nimeni să vadă terenul în sine sau să-l muncească. Nu i-a interesat asta, i-a interesat doar să-l vândă mai departe. Noi am muncit terenul, actele de proprietate le aveam în sertar, figuram la primărie, am plătit toate taxele și impozitele și nimeni nu a venit să ne dea la o parte. În 2018 ne-a sunat arendașul precum că a venit cineva care muncește terenurile din zonă, care a venit cu un contract de vânzare/cumpărare și i-a zis arendașului să se dea mai la o parte că terenul aparține unor persoane care vor să –l muncească. Inițial am crezut că este o glumă, dar apoi ne-am întors de urgență în țară pentru a vedea ce se întâmplă”, ne-a declarat Alexandra Leonte, fiica adevăratului proprietar.
Este interesant cum au fost încasate taxele și impozitele la primărie, în ciuda schimbării proprietarilor. Reclamanta susține că aceștia au girat, cumva, vânzarea ilegală a imobilului.
”De la primărie am aflat că nu mai figurăm ca proprietari, deși impozitul ni-l încasau. Ni s-a spus că nici cei de la registrul agricol, nici cei de la taxe și impozite nu știau nimic că parcela noastră era vândută. Noi ne știam proprietari până în 2018, când am văzut actele. Tot atunci am aflat că răspunderea penală s-a prescris în 2017, iar noi am aflat în 2018. Probabil cineva chiar a așteptat să se prescrie. Mi se pare că este un clan mafiot la mijloc și susțin acest lucru, din moment ce Dragoș Boștină este un om din sat și a fost consilier local, având acces la toate actele și terenurile noastre. Ulterior am aflat că proprietarii de terenuri din zonă îl împuterniceau ca să le vândă terenurile, penrtru a simplifica procedurile. Nu știu dacă a falsificat și alte procuri, dar pentru terenul nostru sigur a falsificat-o”, ne-a mai declarat fiica lui Leonte.
Un document obținut de la primărie și semnat de fostul primar al comunei Corbu, Marian Gălbinașu, privind ”traseul” terenului, arată clar faptul că suprafața de teren a aparținut lui Leonte până la sfârșitul anului 2006, după care a aparținut lui Nicolae Purichea, până la sfârșitul lunii ianuarie 2007, adică timp de o lună, după care a aparținut lui Paul Dumitru Ceară, până la sfârșitul anului 2007, iar din decembrie 2007 până în 2018, terenul a aparținut societății Holliday Corbu Beach SRL.
Despre procura falsificată
Așa cum arătam mai sus, tranzacția dintre Leonte și primul ”cumpărător” s-ar fi făcut în baza unei procuri false, care îl desemna pe un anume Bogdan Dinu drept mandatar, pentru a încheia actele de vânzare/cumpărare în numele proprietarului. Numai că, așa cum spuneam, cel din urmă habar nu avea ce se întâmplă cu terenul său, iar actele se aflau la el. Așa-zisa procură ar fi fost încheiată la Boroul Notariat Doina Gheorghe din Ovidiu.
Ciudat este că, în urma unei solicitări, reprezentanții biroului notaruial respectiv au precizat că această procură nu apare în registrele biroului. Mai mult decât atât, numărul indicat, aferent procurii de vânzare a terenului, apărea înregistrat cu un an înaintea încheierii ”tranzacției” respective, pe un alt nume și pe un alt document, nicidecum pe o procură de vânzare.
Cu toate aceste probe, proprietarul s-a adresat organelor de anchetă, pentru a se face cercetări cu privire la comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Însă, după ce a cercetat bine speța, procurorul a emis o ordonanță de clasare, pe motiv că răspunderea penală, în acest caz, s-a prescris.
Firmă de apartament cu acționariat multinațional
Așa cum arătam mai sus, ultimul cumpărător al imobilului este SC Holliday Corbu Beach SRL, o societate care a fost înființată cu o zi înainte de cumpărarea terenului. Dacă imobilul-teren a fost vândut pe 18 decembrie 2007, societatea a fost înființată pe 17 decembrie 2007. Coincidență, nu? Ei bine, acest cumpărător-persoană juridică își are sediul social într-un apartament dintr-un bloc, din Sector 1 București.
Ei bine, această firmă de apartament are ca domeniu de activitate ”Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, potrivit Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, iar în acționariatul său apar doi români, doi italieni, 3 israelieni și un american, dar și societatea New Vision Well Trade LTD din Israel.
Societatea aceasta, din câte se pare, l-a dat în judecată și pe cel care i-a vândut terenul, respectiv pe Paul Dumitru Ceară, pe care reprezentanții firmei îl acuză de ”îmbogățire fără justă cauză”, așa cum se arată în dosarul 28156/212/2018, înregistrat în 2018 la Judecătoria Constanța.
Bilanțurile contabile aferente anilor 2017, 2018 și 2019 arată că firma nu a avut încasări, nici angajați, nici activitate, nici profit.
În privința reclamantului, acesta a deschis o acțiune civilă la Judecătoria Constanța, solicitând constatarea nulității absolute a procurii și, implicit, anularea tranzacției. Numai că instanța a respins acțiunea atât pe fond, cât și în apel, la Tribunal. Și, ca tacâmul să fie complet, reclamantul care s-a trezit fără teren, în urma unor falsuri, este obligat să plătească și cheltuielile de judecată pentru toate părțile implicate.
Daniel ALBU