Primăria Năvodari încearcă, încă de acum doi ani, să reactualizeze Planul Urbanistic General al orașului, pentru a se alinia la cerințele actuale. Administrația locală a solicitat acordul de mediu, în iulie 2022, însă Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a solicitat raportul de mediu, iar în aprilie a.c., acesta a fost publicat.
Raportul de mediu a fost realizat în baza cerinţelor Directivei SEA (Directiva Consiliului European nr. 2001/42/CE) privind efectele anumitor planuri şi programe asupra mediului, transpusă în legislaţia românească prin Hotărârea de Guvern nr. 1076/2004, privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe. Procedura SEA presupune parcurgerea etapei de încadrare, a etapei de definitivare a proiectului de plan şi de realizare a Raportului de mediu, a etapei de analiză a calităţii Raportului de mediu. Etapele procedurale au fost parcurse de către autoritatea locală de mediu, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
Noul Plan Urbanistic General (PUG) de la Năvodari, aflat în stadiul de obținere a avizelor, vine cu multe elemente de noutate, atât din punct de vedere al regimului de construire în zonă, dar și în domeniul turismului, al plajelor, al drumurilor și al porturilor de pe canal, iar acestea sunt numai o parte din reglementările cuprinse în cadrul proiectului
Prin reactualizarea Planului Urbanistic General se urmărește reglementarea modului de utilizare a terenurilor, de realizare şi utilizare a a construcţiilor, pe întreg teritoriul oraşului Năvodari, precum şi prevederea modului de ocupare a terenurilor din extravilan, propunerea tramei stradale majore şi a traseelor magistrale de distribuţie pentru infrastructură, indicarea zonelor de amplasare a obiectivelor de utilitate publică, dar și valorificarea terenurilor construibile din Mamaia Nord, care prezintă un interes deosebit şi reprezintă un teritoriu cu un mare potenţial economic şi turistic.
Din punct de vedere al dezvoltării activităţilor, oraşul Năvodari poate merge pe două direcţii principale, care se regăsesc în două obiective, concomitent cu încurajarea dezvoltării infrastructurii pentru sectorul terţiar.
Obiectivul 1 îl reprezintă – Năvodari pol economic, prin extinderea şi consolidarea rolului pe care îl are în activităţi cA: rafinare produse petroliere, transport pe canalul navigabil, port la Marea Neagră, precum şi prin distribuţia echilibrată a activităţilor şi modernizarea reţelelor de comunicaţii şi transport.
Elementele PUG vizează consolidarea, extinderea şi promovarea oraşului Năvodari, menținerea și modernizarea infrastructurii de transport și profilului industrial, transformarea zonei de nord, care include platforma portuară şi Petromidia, în zonă destinată strict activităţilor economice, cu profil industrial-portuar.
Concomitent cu cele de mai sus, în sprijinul dezvoltării sectorului economic, prin PUG se vor identifica posibilitățiler de extindere şi dezvoltarea a infrastructurii pentru întreprinderile mari și mijlocii, rezervarea suprafeţelor de teren necesare pentru sectorul IMM, rezervarea coridoareleor necesare pentru viitoarele artere de legatură și asigurarea de rezerve de teren necesare pentru dezvoltări pe termen lung şi evoluţii imprevizibile.
Obiectivul 2 – Mamaia Nord staţiune turistică, dezvoltată în prelungirea staţiunii Mamaia, prin valorificarea potenţialului turistic, dezvoltarea şi asigurarea infrastructurii turistice şi de transport necesare.
Prin PUG se va urmări valorificarea locaţiilor vacante pentru dezvoltarea infrastructurii turistice; reglementarea detaliată a dezvoltării infrastructurii turistice în Mamaia Nord și rezervarea zonei adiacente plajei pentru realizarea unor zone publice, zone verzi şi de agrement.
De asemenea, se vor rezerva suprafeţele necesare de teren pentru realizarea la limita plajei a drumului de coastă/continuarea promenadei, al cărui profit transversal propune şi realizarea unei pietonale, a unor piste pentru biciclişti şi a parcărilor.
Prin noul PUG va fi restructurată Tabăra Năvodari, în sensul modernizării şi extinderii spaţiilor de cazare şi a dotărilor existente (în special a dotărilor de agrement), a introducerii de noi spaţii de cazare şi de dotări compatibile cu caracterul zonei, reamenajarea spațiilor verzi şi plantate, introducerea de noi spaţii verzi şi plantate (în special cu caracter sportiv şi de loisir), precum şi amenajarea unor zone verzi cu caracter tematic (parcuri tematice cu dotări aferente.
Totodată, se va include un port de agrement, în partea sudică a incintei portuare, iar faleza Canalului Poarta Albă – Midia va fi transformată în zonă de inters turistic şi local, prin amenajări cu spaţii publice, zone verzi şi terase de alimentaţie publică. Concomitent, va fi realizat un pod rutier peste Canalul Poartă Albă – Midia, care să asigure o legătură mai facilă cu zona de sud a oraşului Năvodari, zonă în care sunt rezervate suprafeţe de teren pentru realizarea unor zone verzi (parc tematic, zonă de agrement și sport) rezindeţiale şi comerciale (centru comercial, mall etc).
Mihaela GIUGLEA