Profesorul Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Pedagogic din Constanța, a vorbit sâmbătă, 30 septembrie a.c., la Palatul Copiilor, în cadrul Consfătuirilor pentru profesorii de limba și literatura română, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, despre necesitatea abordării transdisciplinare a textului literar și utilitatea activităților în sistem blended-learning.
Complexitatea problematicii lumii contemporane nu mai permite un demers strict monodisciplinar, atrage atenția prof. Ciobotaru. Pe de altă parte, monodisciplinaritatea este prima etapă a transdisciplinarității.
„Am insistat asupra importanței cunoașterii de către profesor a disciplinei pe care o predă, a granițelor acesteia. Limita textului literar, dacă există, trebuie transgresată corect. Am dat exemple de ,,treceri dincolo”, de traversări eronate ale graniței textului literar. Abordarea integrată, interdisciplinaritatea și multidisciplinaritatea sunt, de asemenea, etape ale demersului transdisciplinar. Integrarea corectă a unor conținuturi în vederea explicării unor conținuturi noi, analogiile cu alte domenii și abordările unei teme din perspective diferite presupun, însă, competențe solide pe care cadrul didactic trebuie să și le formeze prin practicarea unei învățări pe tot parcursul vieții.
Un profesor care nu-și pune întrebări, nu compară stilul său de predare cu al altora, nu învață și nu are experiențe de învățare/ creează experiențe de învățare, mergând pe ideea monistă practicată cândva de pedagogie, nu poate progresa în mod real. M-am oprit asupra unui exemplu de activitate în sistem blended-learnig, folosind structura scenariului didactic ERR (E) – Evocare, Realizarea sensului, Reflecție, Extensie. Ce putem livra în etapa asincron și ce informații putem transmite sincron. Am vorbit despre beneficiile învățării în format mixt (blended-learning), despre modele de clase pe care le putem practica.
M-am oprit asupra modelului „flipped classroom” (clasa inversată) care merge pe principiul „învățare online, aplicație offline”, vorbind despre cum poate învăța elevul conținuturi noi acasă, înainte de curs, iar timpul petrecut în clasă poate fi utilizat / dedicat învățării active și aplicării abilităților nou învățate. Sunt multe abordări ale demersului didactic, multe beneficii ale combinării stilurilor de învățare. Profesorul care a ales meseria din vocație este deschis să învețe, centrând în mod real elevul în demersul pe care-l proiectează”, susține prof. Anamaria Ciobotaru.
A.V.