Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul „Reducerea eroziunii costiere – Faza II (2014-2020)“, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 5 – „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor“. Acesta are ca termen estimat de finalizare 31 decembrie 2023.
Proiectul de înnisipare și consolidare a plajelor litoralului românesc îi preocupă pe reprezentanții ABADL încă din 2003, fiind vorba de investiții pentru următorii 50-100 de ani, după cum au precizat reprezentanții acesteia în cadrul unei conferințe de presă, organizate marți, la Constanța. La eveniment au participat, pe lângă directorul ABADL, Hristu Uzun, directorul de proiect, Nicușor Buzgaru, reprezentanți ai Prefecturii Constanța și ai Consiliului Județean.
În principiu, este vorba despre investiții care vizează unsprezece sectoare de plajă de pe întreg litoralul, respectiv zonele: Stăvilare Periboina – Edighiol, Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai. Pentru fiecare dintre acestea, au fost identificate schemele de amenajare costieră ce cuprind, în principiu, diguri, epiuri și lucrări de înnisipare, rezultând reabilitarea a două stăvilare, protecție costieră pe o lungime de 30,54 kilometri și o suprafață de plajă nou creată de aproximativ 250 de hectare.
Scopul proiectului este să asigure adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului, în condiții medii anuale, pentru următorii 50 de ani.
De precizat că, în cadrul evenimentului de prezentare a acestui proiect, au fost enumerate toate zonele vizate, fiecare cu particularitățile ei. Printre acestea se află și zone unde nu vor fi desfășurate lucrări, în sudul litoralului, fiind delimitate întrucât s-au descoperit specii protejate, atât în flora, cât și în fauna acvatică. Amintim aici perimetre din zona Balta Mangalia – Venus, Mangalia, Saturn și 2 Mai.
Valoarea totală a proiectului este de 3.805.641.720 de lei, din care 85% sunt fonduri europene, iar 15% reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat. Lucrările vor fi finalizate în decembrie 2023.
Daniel ALBU
E ca atunci când îți cumperi saltea cu țepi, iar vânzătorul te liniștește spunându-ți că o să te obișnuiești în scurt timp, iar țepii se vor toci în câțiva ani.
Altfel spus, în loc să reținem nisipul fin creat în mii de ani prin mișcarea valurilor prin perdele vegetale permanente și parapeți mobili, aducem pe bani grei din larg scoici sparte și acoperim puținul nisip fin care a mai rămas.
La ce facultate privată neacreditată or fi studiat specialiștii care au gândit proiectul ăsta?
Bine ca ati facut plaja din Mamaia de 1 km ca sa puteti face niste blocuri langa Caelia ca sa nu mai pateasca nimeni ce a patit Cristocea..si sa aibe peste 300 m legali pana la apa !