Primăria municipiului Constanța continuă demersurile pentru realizarea proiectului anunțat anul trecut de creare a unui spital modular pentru consolidarea capacității medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța în contextul COVID-19. În prezent documentația este în verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) în vederea publicării pe SICAP (platforma de achiziţii publice).
Precizăm faptul că, în luna aprilie a.c., municipalitatea a emis cel de-al treilea certificat de urbanism pentru crearea spitalului modular, prin amplasarea unor containere în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
„În acest moment documentația aferentă proiectului de amenajare a Spitalului Modular COVID-19 în incinta Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța se află în curs de verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice în vederea publicării pe SICAP, iar ulterior va avea loc licitație pentru realizarea obiectivului de investiții”, au declarat reprezentanții Primăriei municipiului Constanța pentru Focus Press.
Actul de Urbanism cu numărul 610 din 11.01.2022 se referă la „Pregătire teren și amplasare containere medicale pentru obiectivul «creare spital modular pentru consolidarea capacității medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța»“. Primul certificat emis pentru spitalul modular, cu numărul 3.077, a fost emis anul trecut, iar cel de-al doilea, cu numărul 84, în luna ianuarie a.c. Spitalul modular va funcționa ca unitate de rezervă pentru anestezie, terapie intensivă și urgență, mărind, astfel, capacitatea de servicii medicale a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Proiectul va fi implementat cu fonduri europene, având o valoare totală de peste 14,5 milioane de lei, inclusiv TVA, din care doar 8.359 de lei vor fi asigurați din bugetul local. Consilierii municipali au aprobat investiția, iar primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a informat constănțenii, în luna octombrie 2021, că cererea de finanțare a devenit eligibilă.
Unitatea medicală modulară va fi amplasată în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, pe Bulevardul Ferdinand numărul 100, în spatele unității sanitare, în locul unde au fost tăiați mai mulți copaci. Inițial pe acel teren Primăria Constanța anunțase că dorește să construiască Spitalul Municipal Policlinic, însă municipalitatea s-a răzgândit și îl va construi pe bulevardul Aurel Vlaicu.
Orașul Constanța va avea, astfel – nu se știe exact când anume -, un spital modular COVID-19, chiar dacă numărul cazurilor de infectare este unul extrem de mic, după cum a declarat, pentru Focus Press, dr. Claudia Cambrea, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
„Adresabilitatea a scăzut în ultima perioadă. Conform datelor de miercuri, 7 septembrie a.c., la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase am avut șase evaluări COVID-19 și patru pacienți internați la spitalizare de zi. Însă, ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri peste două, trei săptămâni de la începerea școlii”, a declarat dr. Claudia Cambrea, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase pentru Focus Press.
Loredana MIHAI
Citește și: