Dosarul penal în care au fost trimise în judecată, în 2017, aproape 40 de persoane, cercetate pentru luare de mită, dare de mită, fals intelectual și instigare la comiterea acestor infracțiuni, se întoarce la prima instanță, după ce Curtea de Apel a desființat sentința prin care persoanele vizate au fost condamnate în urmă cu doi ani.
Magistrații Curții de Apel Constanța s-au pronunțat miercuri, 15 martie a.c., asupra apelului declarat de procurori în dosarul diplomele false emise de Centrul de Pregătire Profesională FANY B, în urmă cu mai mulți ani. În acest dosar, circa 40 de persoane au fost trimise în judecată pentru luare și dare de mită, apoi condamnate, în primă instanță, la Tribunal, pedepsele primite fiind suspendate pentru toate persoanele implicate.
În principiu, mai multe persoane sunt acuzate că au eliberat diplome de calificare profesională, în fals, în timp ce alți inculpați sunt acuzați că au plătit pentru aceste diplome.
După doi ani de la
comunicarea sentinței pe fond, a venit și pronunțarea completului de apel, la
solicitarea procurorilor. Astfel, miercuri, 15 martie a.c., Curtea de Apel a
decis desființarea integrală a sentinței și revenirea cauzei la Tribunal pentru
rejudecare. Această hotărâre este definitivă.
Situația de fapt
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus trimiterea în judecată, în 2017, a unui număr total de 36 de inculpați, pentru săvârșirea unui număr total de 120 infracțiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual.
Anchetatorii au reținut faptul că Ștefan Vasile Burlacu, împreună cu fiica sa, Cecilia Ana Burlacu, în calitate de administratori ai FANY B SRL, societate care organiza cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic, au comis infracțiuni de luare de mită și fals intelectual. Mai exact, cei doi inculpați au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări, pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sau nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 de ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.
În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați au solicitat și au primit diverse sume de bani, între 650 și 1.500 de lei per certificat.
Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obținerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în afara țării.
Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar și pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor.
Pentru aceste fapte, Ștefan Vasile Burlacu a fost condamnat, pe fond, la o pedeapsă de 2 ani și 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mita în formă continuată.
În ceea ce o privește pe Cecilia Ana Burlacu, instanța a dispus încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Un alt inculpat din dosar, Cezar Mihail Burlacu, cercetat pentru fals intelectual în formă continuată, a primit un an și trei luni de închisoare cu suspendare, iar toți ceilalți indivizi, cumpărători de diplome, au fost, de asemenea, condamnați la pedepse cu suspendare.
Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel, care a decis, miercuri, ca dosarul să se rejudece pe fond.
Daniel ALBU