La sfârșitul lunii februarie 2024, în Daily Mail a apărut un articol despre niște britanici care au mers la un festival din Constanța și au fost prinși cu droguri asupra lor, au ajuns în arest, iar apoi au fost transferați la Penitenciarul Poarta Albă. Aceștia au descris condiții infernale din închisoare, prezentând și fotografii din celule. Focus Press a solicitat un punct de vedere reprezentanților Penitenciarului Poarta Albă, care au spus că imaginile nu sunt de actualitate și nu reflectă realitatea.
„Persoanele britanice, care au mers la un festival și care au fost închise, luni de zile, într-o închisoare din România au descris condiții «infernale», cu prizonieri violenți angajându-se în lupte cu cuțitele și șobolani și gândaci care infestează celulele. (…)
O duzină de britanici au fost arestați după ce au plecat pentru a participa la festivalul de muzică Sunwaves, în aprilie anul trecut, și acum stau într-o închisoare din Constanța, un oraș de pe coasta de est. Printre aceștia se numără Ethan Gill, în vârstă de 29 de ani, care a fost condamnat pentru trafic de droguri și a primit o pedeapsă de 6 ani. Acesta spune că el și colegii săi deținuți sunt tratați ca niște animale în închisoare. Imaginile din interior arată condiții murdare și înghesuite, cu deținuții dormind în spații apropiate, în paturi supraetajate vechi și toalete murdare. Ethan a spus din închisoare: «Este îngrozitor. Singura toaletă este o gaură în pământ care se curăță rar. La micul dejun primim o singură felie de salam, la prânz primim supă, care este doar apă și morcovi – aportul nostru de calorii este minim. Luminile sunt aprinse 24 de ore pe zi, trebuie să-ți acoperi ochii doar ca să dormi, apa iese de la robinet maro. Sunt păduchi peste tot și avem doar două dușuri pe săptămână».
Ethan a lucrat ca inginer proiectant de scule la companii de mașini de top, dar spune că viața lui a fost răsturnată de la arestare și că nu se vede un sfârșit. El susține că a fost cu o altă persoană care a vândut droguri cuiva, în timp ce se afla în Constanța. Hotelul lor a fost percheziționat de polițiști înarmați, doar câteva clipe mai târziu, făcându-l să creadă că cumpărătorul era un ofițer de poliție sub acoperire. Doisprezece britanici au fost arestați în total, a spus Ethan, inclusiv Jay Anthony Cabrera Fletcher, din nordul Londrei. Fratele lui Jay, Jordan, a spus: «Toți încearcă să-și mențină moralul, dar este foarte greu. Jay spune că sunt șobolani și gândaci și că noaptea e atât de frig încât trebuie să doarmă cu jachetele pe ei»“, se arată în articolul din Daily Mail.
Ce spun reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă
Contactați de către Focus Press, reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă au spus că imaginile nu sunt de actualitate și că nu reflectă realitatea.
„În legătură cu afirmațiile persoanelor menționate, vă transmitem faptul că pentru toate persoanele private de libertate custodiate în unitate sunt asigurate condiții de detenție corespunzătoare, precum și respectate toate drepturile, în conformitate cu Legea 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că imaginile difuzate în cuprinsul articolului nu sunt de dată recentă, astfel că nu prezintă o perspectivă actuală a condițiilor în care sunt custodiate persoanele private de libertate.
Astfel, în conformitate cu art. 122 alin. (1) din actul normativ mai sus-menționat, (1) persoanele arestate preventiv sunt cazate, de regulă, în comun, pot desfășura activități educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, instruire școlară și formare profesională, în grupuri, în interiorul centrului de arestare preventivă sau al penitenciarului, sub pază și supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi“, au spus reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă, răspunsul fiind semnat de directorul Petrică Bănuță.
Reprezentanții penitenciarului spun că nu sunt probleme cu hrana
Cât despre hrană, reprezentanții penitenciarului ne-au transmis că administrația locului de deținere asigură deținu|ilor, de trei ori pe zi, o hrană variată, corespunzătoare calitativ și cantitativ.
„Totodată, vă informăm faptul că hrana pentru persoanele private de libertate este preparată în cadrul bucătăriei unității, utilizând instrumentar și dotări din inox, iar certificarea calității hranei și aprobarea dării în consum se fac, zilnic, de către personalul medical și un ofitțer, la această activitate participând și un reprezentat al persoanelor private de libertate, care este înlocuit lunar. Menționăm faptul că, la momentul distribuirii hranei către persoanele private de libertate custodiate, prin reprezentantul fiecărei camere de cazare, aceștia au posibilitatea de a face mențiuni în registrul de evidență a hranei distribuite cu privire la cantitatea și calitatea hranei servite. Din studierea documentelor amintite, nu au reieșit aspecte negative legate de cantitatea și calitatea hranei servite.
Referitor la igienă, vă aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu art. 101 din HG nr. 157/2016, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, actualizat prin HG nr. 850/2023: (1) La primirea în penitenciar, deținuții sunt supuși îmbăierii, vizitei medicale sumare și, după caz, unor măsuri igienico-sanitare adecvate pentru intrarea în colectivitate, potrivit normelor legale sanitare în vigoare. Procedura de evaluare medicală inițială se stabilește prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. (2) Cu această ocazie, administrația penitenciarului pune la dispoziția deținutului un set de produse igienico-sanitare, al cărui conținut este prevăzut prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor*). Refuzul primirii acestuia de către deținut se consemnează în scris“, se mai arată în răspunsul transmis către Focus Press.
O reală problemă este supraaglomerarea, dar va începe construirea de noi spații
În schimb, reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă au precizat că un fenomen cu care se confruntă, ca în toate închisorile din România, este cel al supraaglomerării.
„Cu privire la această situație punctuală, cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, sunt adoptate, în mod constant, măsuri de optimizare în ceea ce privește creşterea spațiului minim individual alocat fiecărei persoane custodiate, însă situația de fond a supraaglomerării se va menține până la finalul acestui an. Pentru anul 2024, sunt planificate a fi finalizate un număr de 8.000 de noi locuri de cazare, iar în anul 2025, încă 1.500 locuri de cazare la nivelul întregului sistem penitenciar. Dintre cele 3.000 de noi locuri de cazare planificate a fi date în folosință în cursul anului curent, capacitatea de cazare a Penitenciarului Constanța – Poarta Albă va fi suplimentată cu un număr de 380 de locuri, astfel:
- 300 de locuri cazare Construcții tip – trei pavilioane de detenție, fiecare a câte 100 de locuri;
- 80 de locuri cazare în cadrul obiectivului de investiții «Complex Corecțional – Penitenciarul Constanța – Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian», în cadrul proiectului cu titlul «Îmbunătățirea serviciilor corecționale în România prin implementarea principiului normalității 4NORM(-ality)», finanțat, în cadrul Programului «Justiție», de către Regatul Norvegiei, prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.
Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere faptul că reflectarea obiectivă a condițiilor dintr-o instituție, inclusiv cea penitenciară, trebuie să pornească de la premise neutre. În contextul actual, în care persoane private de libertate ale căror acuzații fac încă obiectul unui proces penal aflat pe rol, pot deforma percepția opiniei publice cu privire la situația obiectivă din interiorul instituției, cum a fost și în cazul persoanelor la care faceți referire“, au precizat reprezentanții penitenciarului.
Liliana BELCIUG