Tragicul accident în care au pierit 7 militari români, miercuri seara, ne amintește de un alt episod negru, asemănător, soldat cu moartea a 12 persoane, tot militari, în urmă cu 12 ani, la Tuzla.
Se întâmpla pe data de 5 iulie 2010, în zona Aerodromului
Tuzla, când 12 militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi au ajuns în stare gravă
la spital, după ce un avion militar de tip Antonov AN-2 s-a prăbuşit la doar
100 de metri de pista aerodromului militar din Tuzla.
Un număr de 11 persoane au murit din cauza incendiului izbucnit imediat după
prăbuşirea avionului în apropierea aerodromului din Tuzla, iar o a 12-a
persoană a decedat la Spitalul Militar din Bucureşti.
Avionul militar şi echipajul aparţineau Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene din Boboc, judeţul Buzău, iar paraşutiştii erau de la Centrul Militar de Scafandri din Constanţa, antrenaţi pentru misiuni speciale.
Cazul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol
Următoarea tragedie a avut loc în decembrie 2014, când un elicopter SMURD s-a părbușit în lacul Siutghiol.
Aparatul de zbor, de tip de tip EC 135 SMURD -348, care avea la bord doi piloţi şi doi paramedici, a decolat de la Constanţa spre Tuzla, urmând procedurile de management al traficului aerian. La Constanţa, elicopterul se afla pentru a alimenta. Aparatul se afla în subordinea Consiliului Județean Constanța.
La ora 16.16, pe acea dată, elicopterul s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal. La bordul elicopterului SMURD prăbuşit se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.
Toate cele patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar operaţiunile de căutare şi salvare a acestora au durat peste 12 ore. În urma acestei tragedii a fost deschis dosar penal, întrucât ancheta a stabilit că elicopterului i-au fost demontate mai multe sisteme de siguranță, precum flotoarele, asta pentru a consuma mai puțin combustibil. La finalul procesului, fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
MIG prăbușit la Nazarcea, în 2017
Ultimul accident aviatic, înaintea tragediei de la Cogealac de miercuri, 2 martie, în care a fost implicat un avion militar în județul Constanța a fost în data de 12 iunie 2017. Atunci, un MIG 21 LanceR s-a prăbușit în partea opusă a aeroportului – pe un câmp de lângă Nazarcea.
Pilotul a reușit să se catapulteze înainte ca aparatul de zbor să cadă la sol, fiind preluat ulterior de un echipaj medical. Acesta anunțase că avionul său are probleme majore la motor, în timpul manevrelor de aterizare.
Daniel ALBU
Citeşte şi: