Săptămâna viitoare, profesorii constănțeni, alături de elevi, vor să organizeze un marș de protest

0
367

Cadrele didactice au protestat miercuri, 31 mai a.c, în fața Prefecturii Constanța. La miting au participat și mai mulți elevi, din spirit de solidaritate cu profesorii lor. În urmă cu câteva zile, mii de cadrele didactice au protestat în București, cât și în alte orașe din țară. În ceea ce privește Constanța, marți, 6 iunie a.c., sindicaliștii vor să organizeze un marș din fața sediului Prefecturii până în fața Inspectoratului Școlar Județean.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ au anunţat, miercuri, că greva din Educaţie va continua şi au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate. În ceea ce privește protestele organizate la Constanța, sindicaliștii își doresc organizarea unui marș, după protestul de miercuri, unde alături de ei au venit și aproximativ 50 de elevi. Aceștia spun că susțin greva profesorilor și că ei merită salarii decente.

„Am participat la protestul profesorilor pentru că îi susținem, suținem greva lor în mod necondiționat și considerăm că nu putem avea o educație de calitate adecvată fără o finanțare adecvată. Finanțare adecvată însemnând inclusiv salariile. Ne iubim profesorii și ei merită un trai decent și de aceea am ieșit în stradă alături de ei, din solidaritate. Am fost și la protestele de la București alături de ei“, a declarat Adriana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța.

Prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean, a acceptat, zilele trecute, o discuție pe larg, la Focus Press, despre greva cadrelor didactice. La nivelul județului, doar jumătate din acestea nu predau elevilor în această perioadă. Salariile nete ale cadrelor didactice variază între 2.500 și 4.000 de lei, și din păcate noua Lege a Educației, trimisă la promulgat, nu mai prevede ca un profesor debutant să fie remunerat cu salariul mediu pe economie.

„Așa cum s-a declarat și în presă, de către reprezentanții sindicali, plecăm de la un salariu de debutant de 2.500 de lei. Iar un cadru didactic cu o vechime de peste 20 de ani, gradul didactic I, ajungem undeva la 4.000 de lei salariu net. La acest moment, aceasta este grila de salarizare. Ca inspector școlar general, nu voi comenta despre salariile cadrelor didactice. Ceea ce pot să vă spun este că, inițial, pe Legea Educației Naționale, pe învățământ preuniversitar se stipula clar că un profesor debutant va avea asigurat salariul mediu pe economie și, din ce am înțeles, o bază a discuțiilor care se poartă acum este legată de faptul că această prevedere s-a eliminat din proiectul inițial și va intra pe Legea salarizării“, a susținut prof. Sorin Mihai.

Precizăm că preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, miercuri, pe liderii coaliţiei de guvernare la Cotroceni, pentru consultări pe tema grevei din Învăţământ. După discuțiile în care s-a propus un nou „scenariu de lucru“, reprezentanții profesorilor au fost chemați la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri. Guvernul le propune profesorilor o creștere salarială de 1.000 de lei brut, începând cu data de 1 iunie a.c., urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea Lege a salarizării.

Mihaela GIUGLEA

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.