Se votează studiul de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Constanța, etapa V. Valoarea investiției ajunge la aproape 60 de milioane de euro

2
284

Consilierii locali constănțeni vor vota, marți, 31 ianuarie a.c, printre altele, proiectul de hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți investiției „Reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – etapa V”. Valoarea totală estimată a investiției este de 49.837.122,46 euro, fără TVA, respectiv 59.200.568,45 euro cu TVA, din care valoarea pentru construcții-montaj (C+M) este de 42.108.615,24 euro fără TVA, respectiv 50.109.252,14 euro cu TVA.

Lungimea totală de traseu a rețelelor de termoficare care face obiectul prezentului studiu de fezabilitate este de: 20,725 km de traseu – conducte aferente rețelei termice primare ce se reabilitează 11,265 km de traseu – conducte aferente rețelei termice secundare ce se reabilitează. Finanțarea se va defecta din bugetul local și fonduri europene, prin PNRR, se arată în proiectul de hotărâre.

Durata de execuție a investiției este de 36 de luni, din care 2 luni organizare procedură contractare, 4 luni proiectare și 30 luni execuție (C+M+I). După această perioadă este perioada de notificare a defectelor cu o durată de 12 luni, care în condiții speciale poate fi prelungită la 24 de luni, conform documentului.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a atras atenția, recent, asupra stării conductelor de termoficare.

„Plecând de la imaginile de mai jos, care prezintă starea conductelor de termoficare, nu pot să nu mă întreb următoarele lucruri: Cât ar mai fi durat până când să cedeze întreg sistemul, dat fiind că se pierdeau 450 de tone de apă pe oră? Subliniez „pe oră”. Oare ar fi fost normal să asfaltăm B-dul Lăpușneanu înainte să schimbăm conductele și după aceea să-l spargem din nou? În aceste condiții, nu cumva e mai bine că am așteptat aceste lucrări, cu toate inconvenientele de rigoare? Oare ce a împiedicat administrațiile anterioare să gândească un proiect de modernizare a rețelei concomitent cu refacerea bulevardelor?”, spunea edilul-șef.

Context:

Elsaco Electronic SRL, condusă de patronul echipei FC Botoșani, a obținut contractul  pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Constanța, etapa a III-a. Valoarea achiziției a fost de 45.587.000 lei, fără TVA, adică 54.248.530 de lei, cu TVA (11.001.467,67 de euro). Elsaco Electronic SRL apare, printre firmele câștigătoare, și în cazul contractului privind „achiziția contractului de execuție lucrări, inclusiv serviciul de proiectare (PAC, PT, DDE, asistență tehnică) pentru obiectivul de investiții <<Reabilitarea rețelelor termice primare / transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa I>>, alături de Sicor și Fluid Development. Valoarea achiziției este de 103.150.000 de lei, fără TVA.

Asocierea de firme care a obținut contractul pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa II” este Construcții Erbașu (ofertant leader) – Energomontaj (ofertant) – Consix Construcții (ofertant) – Elsaco Electronic SRL (ofertant). Valoarea acestuia este de 153.071.093.45 de lei, fără TVA, adică 182.154.601,21 de lei, cu TVA (36.936.292,44 euro).

Petruț IACOB

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Care studiu si cine sunt cei care l-au croit ? Bani aruncati ,distrugand iremediabil orasul !Cine sunt cei care aproba prin vot asa ceva ?Au copii ,au nepoti si stranepoti ?

  2. reabilita sistemul de termoficare si in 10 ani toate locuintele vor avea centrale proprii. Dati banii pe fereastra.
    Si reabilitati si luati din banii tuturor subventii doar pentru cei ce locuiesc la bloc?
    Unul ce sta la casa si foloseste lemne sau gaz, de ce nu are subventie?
    Subventiile acopera furturile, domnilor de la CET!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.