Un atelier de creaţie organizat de Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov le-a dat ocazia copiilor să înveţe să folosească șnurul alb și roșu pentru a-şi face ei înşişi podoabe tradiționale. Chiar dacă sunt în vacanță, copiii au meșterit cele mai simpatice brățări mărțișor handmade.
Fete şi băieţi, deopotrivă, au împletit firele albe și roșii făcându-şi, astfel, câte o brăţară. I-a îndrumat şi i-a ajutat un meșter popular îndrăgit. Discutăm despre artizanul Gabriela Bularca, de la Centrul Cultural Reduta Brașov, Serviciul Cultură Tradițională.
Astfel, luni, 26 februarie, Muzeul „Casa Mureșenilor” a fost gazda unui atelier de împletituri – brățară de mărțișor. Cei mici au învățat cum să își realizeze și un șnur de mărțișor. Apoi ei și-au pus o dorință pe un bilețel legat cu șnur de mărțișor.

Împreună cu cei mici, astizanul Gabriela Bularca s-a deplasat la Centrul Cultural Reduta unde dorințele lor au fost legate de crengile a trei copăcei fructiferi, aflați în foaier: un cais, un măr și un corcoduș.

Facem precizarea că tradiţia mărţişorului, veche de circa 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară. Mărțișorul, șnurul alb și roșu, este purtat pe tot parcursul lunii martie. O veche tradiție din Transilvania spune că șnurul mărțișorului se agață apoi de tocurile ușilor și ferestrelor pentru a aduce norocul în casă.
Alexandra VASILE, corespondență specială de la Brașov
Citește și: