Am inaugurat deja, de la prima ediţie print a ziarului Focus Press, cât şi online, rubrica de educaţie financiară. Acum este momentul ca, pe lângă sfaturile legate de localuri, să oficializăm rubrica: „Ce vin bem?”. Sigur, denumirea rubricii poate fi îmbunătăţită, schimbată, iar în acest sens aşteptăm sugestiile voastre pe pagina de Facebook a Focus Press sau la adresa de email redactie@focuspress.ro, cert este că vă vom oferi, periodic, câte o „recenzie” a unui vin, informaţii despre cum şi cu ce se serveşte un vin, dar nu numai.
Vinul pe care îl recomandăm de data aceasta este Siel, o poveste – hai săi îi spunem aşa, fără teamă că greşim – africană, având în vedere că este semnat de Albertus Van Der Merwe, oenolog sud-african ce aduce influențe de lume nouă în piața vinului românesc. Siel este, fără îndoială, un vin cu și despre suflet.
Produs din 7 soiuri de struguri albi, Siel lansează un trend nou în piață: vinuri echilibrate cu arome moderne, ce reflectă stilul de lume nouă al oenologului Albertus Van Der Merwe. Printre aromele de fructe exotice, pline și rotunde, se afișează discret o floralitate văratică de tei, cu note de gutui și polen. Gust ce amintește de vară, unde soiurile autohtone canalizează traficul aromelor spre o experiență sonzorială plină și intense.
Un vin tânăr, Siel este creat sub umbrela Tohani, iar la Constanţa Crama Tohani este localizată pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 157. “Povestea Crama Tohani a început acum 20 de ani. A fost deschis magazinul – nu eu personal, ci familia, pentru că este o afacere de familie”, povesteşte Mihai Ionescu, specialistul cramei, adică cel care a explicat, pentru Focus Press, cum se serveşte corect un vin, ce pahar folosim pentru Siel şi ce mâncăruri sunt potrivite pentru acest vin.

„Siel, chiar dacă poartă semnătura lui Albertus Van Der Merwe, este creat din două soiuri româneşti –o Fetească alba şi Tămâioasă românească, Feteasca alba fiind predominantă, iar în Dealul Mare chiar avem o Fetească alba excelentă. Am vrut să scot în evidenţă acest vin alb, pentru că există ideea că Dealul Mare face vinuri roşii. Nu, face şi albe, şi face nişte vinuri albe excelente. Siel este un vin tânăr, cu aciditate destul de sus. Acest vin merge bine cu un peşte dulce, asociat cu lamiae, la grătar, poate chiar un biban. Dacă aş vrea să simt mai mult aciditatea, acel gust de sec, pentru că el este un vin foarte floral, l-aş asocial cu un desert, dar tot cu un desert pe bază de lamâie, şi m-aş duce către un cheesecake de lămâie”, recomandă Mihai Ionescu. Sigur că discuţia a dus şi către polemica: vin pur şi simplu sau „merge” şi cu apă minerală? Teoretic, fără apă minerală, fiindcă „stricăm vinul”. Practic… vă invităm, încă o dată, să urmăriţi materialul VIDEO, pentru că aici găsiţi toate detaliile discuţiei cu Mihai de la Crama Tohani.
P.S.: Staţi cu ochii pe pagina de Facebook a ziarului! Urmează un concurs a cărui vedetă este vinul Siel, oferit cu generozitate de prietenii de la Crama Tohani!
A.C.
Despre Crama Tohani : de ce recomanda folosirea decantorului dacă vinul este tânăr?!
Are vinul tânăr depuneri ??