Sorin Strutinsky, recurs în lipsă la Înalta Curte. S-a dispus citarea acestuia

0
483

Fugarul Sorin Strutinsky a avut termen la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în dosarul penal deschis în umră cu cinci ani pentru trafic de influență, în care a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de detenție. Numai că afaceristul constănțean nu a fost prezent, întrucât, după cum se știe, a dispărut din țară în vara acestui an.

Avocații lui Sorin Strutinsky au invocat o excepție de neconstituționalitate în acest dosar, care se află pe rolul instanței supreme în faza de recurs. Cauza a fost înregistrată pe data de 22 octombrie a.c., iar primul termen a avut loc pe data de 2 decembrie. Doar că judecătorii au respectat procedurile și au amânat cauza pentru miercuri, 16 decembrie, în vederea citării recurentului-inculpat Sorin Strutinsky. Doar că aceste amânări se vor repeta, dat fiind că afaceristul constănțean este dat în urmărire internațională încă din luna iulie 2020.

Acuzațiile

Afaceristul constănțean, prieten al fostului primar Radu Mazăre și al fostului președinte CJC, Nicușor Constantinescu, este acuzat că a solicitat și porimit suma de 2 milioane de euro pentru a-și trafica influența.

El a fost trimis în judecată  de DNA, fiind acuzat și, în cele din urmă, găsit vinovat, pentru că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat diferite lucrări în judeţ, unele în Portul Constanţa, altele pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.

El a fost deferit justiției în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi, spun procurorii.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.